Parlament Benina izglasao legalizaciju abortusa

Parlament Benina

Parlamentarci u Beninu izglasali su legalizaciju abortusa u toj zapadnoafričkoj zemlji, gdje je abortus već ranije bio legalan, ali pod ograničenim uvjetima, javlja AP. 

Prema novom zakonu usvojenom u srijedu, žene mogu prekinuti trudnoću u prva tri mjeseca ako postoji vjerovatnoća da će “trudnoća pogoršati ili izazvati materijalne, obrazovne, profesionalne ili moralne poteškoće, protivno interesu žene ili nerođenog djeteta”.

Ranije je abortus bio dozvoljen samo ako je prekid trudnoće “ugrožavao život majke, bio rezultat silovanja ili incesta ili kada plod ima posebne smetnje koje bi utjecale na život i razvoj nerođenog djeteta”.

Po završetku burne rasprave u parlamentu, i nakon što su se neki zakonodavci oštro protivili daljnjoj legalizaciji abortusa, amandman je ipak na kraju usvojen.

“U Beninu skoro 200 žena umre svake godine zbog komplikacija tokom pobačaja”, rekao je ministar zdravlja Benjamin Hounkpatin u četvrtak.

“Ova mjera bit će olakšanje za mnoge žene koje se suočavaju s neželjenom trudnoćom i prisiljene su ugroziti svoje živote zbog životno rizičnih i ilegalnih pobačaja”, dodao je on.

Utjecajna biskupska konferencija Benina u saopćenju je navela da je “veoma zabrinuta zbog predloženog zakona o legalizaciji abortusa”.