Paus: “Za dom spremni” je tema koju treba zauvijek riješiti i pospremiti u ladicu

Dalibor Paus

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u nedjelju je prijetećim nazvao prigovor Domovinskog pokreta stavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobroniću da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” nedopustiv u bilo kojoj prilici, te naveo da taj pozdrav treba zauvijek riješiti i pospremiti u ladicu.

Paus je osudio navode Domovinskog pokreta iz kojega Dobronića pitaju odakle mu pravo da nedopustivim proglašava pozdrav pod kojim je tokom velikosrpske agresije “na Oltar Domovine svoj život položilo više od 700 hrvatskih vitezova”, čiji je odabir, kažu, bio da ratuju i ginu pod svojim znakovljem.

“Ta stranka ne vidi da svijet ide naprijed, koliko god se oni i njima slični trudili da nas vrate u srednji vijek”, istaknuo je u saopćenju.

Dobronić ima integritet i hrabrost izboriti se s rak ranom zemlje

Naglasio je da je pravosuđe najveći problem ove zemlje, a Vrhovni sud jedan od ključnih aktera u provođenju pravosudnih reformi. “Podržali smo izbor Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda jer vjerujemo da čovjek ima integritet i hrabrost izboriti se sa stvarima koje su rak rana ove zemlje”, poručio je.

Nevjerovatno je, dodao je Paus, da se o tome uopće razgovara u trenutku kad se cijeli svijet bori s pandemijom, kad nam prijeti nekontrolirani rast cijena energenata, kad ljudima “ideološke priče izlaze na uši”.

Od predstavnika građana stoga očekuje da se izbore za konkretne stvari koje će im dignuti kvalitetu života.

Napomenuo je da je IDS jedina stranka koja je još 2017. uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene evropske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje ustaških simbola i parola.

Zabrana propagiranja ustaških simbola opet u proceduru

“Taj je prijedlog završio negdje u ladici i namjerno nikad nije upućen u proceduru. Ovim putem najavljujem da ćemo ovih dana taj prijedlog ponovno uputiti u saborsku proceduru. Taj pozdrav treba zabraniti i tu priču završiti jednom zauvijek”, naglasio je Paus.

“Za dom spremni”, istakao je, ne može više biti tema koja se svako toliko baci u eter kako bi se odvukla pažnja od pravih tema, niti cijela zemlja može godinama biti “talac šake radikala”.

Izrazio je nadu da je sudac Dobronić vjesnik nekih novih, boljih vremena u hrvatskom pravosuđu, dok je Domovinskom pokretu poručio da “za početak poštuju državne institucije”.

Prethodni članakErdogan dao upute da se deset ambasadora progasi personama non grata
Naredni članakPočelo skupljanje potpisa referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu”