Pfizer pokrenuo studiju testiranja lijeka za prevenciju bolesti COVID-19

Pfizer je također ranije ovog mjeseca saopćio da je započeo ispitivanje PF-07321332 u srednjoj ili kasnoj fazi za liječenje COVID-19 kod nehospitaliziranih, simptomatskih odraslih pacijenata

Pfizer

Farmaceutski gigant Pfizer saopćio je u ponedjeljak da je pokrenuo naučnu studiju srednje do kasne faze testiranja svog oralnog antivirusnog lijeka za prevenciju infekcije COVID-19 među onima koji su bili izloženi virusu.

Kompanija i njeni suparnici, uključujući američki Merck&Co Inc i švicarski Roche Holding AG, utrkuju se u razvoju prvih antivirusnih lijekova za oralnu primjenu protiv COVID-19.

Pfizer je poručio da će proučavati lijek PF-07321332 na 2.660 zdravih odraslih ispitanika starih 18 i više godina koji žive u istom domaćinstvu kao i pojedince s potvrđenom simptomatskom infekcijom COVID-19.

U ispitivanju bi bilo testirano PF-07321332 s niskom dozom ritonavira, starijeg lijeka koji se naširoko koristi u kombinovanim tretmanima protiv HIV infekcija.

Merck i partner Ridgeback Biotherapeutics saopćili su ranije ovog mjeseca da su počeli uključivati ​​pacijente u kasnu fazu ispitivanja njihovog eksperimentalnog lijeka molnupiravira za prevenciju infekcije COVID-19.

Pfizer je također ranije ovog mjeseca saopćio da je započeo ispitivanje PF-07321332 u srednjoj ili kasnoj fazi za liječenje COVID-19 kod nehospitaliziranih, simptomatskih odraslih pacijenata, prenosi Reuters.

Prethodni članakPrva faza popisa stanovništva produžena danas do ponoći
Naredni članakBakir Izetbegović: Stranke iz RS-a smatraju da imaju pravo negirati genocid