Plenković: Cijena plina neće se mijenjati do 1. aprila

Andrej Plenković (Foto Hina)

Premijer Andrej Plenković ponovio je u srijedu u Hrvatskom saboru kako će cijena plina ostati nepromijenjena do 1. aprila, a kad je riječ o cijeni naftnih derivata, uz poduzete, po potrebi će se poduzeti i druge mjere. 

“Pravodobno smo reagirali i stabilizirali cijenu naftnih derivata na 30 dana na 11 odnosno 11,10 kuna, a po potrebi ćemo poduzeti i druge mjere”, rekao je premijer u Saboru kojemu je podnio Godišnji izvještaj o radu Vlade.

Potvrdio je da su u Hrvatskoj, za razliku od brojnih drugih evropskih zemalja, cijene plina stabilne i tako će ostati do 1. aprila.

Cijena struje kod nas je jedna od najnižih među 33 evropske zemlje, a njena stabilnost plod je našeg kvalitetnog energetskog miksa, kazao je premijer i istakao kako u borbi protiv klimatskih promjena, uz obnovljive izvore energije, važnu ulogu ima i nuklearna energija.

Hrvatska, koja je suvlasnik 50 posto Nuklearne elektrane (NE) Krško iz koje dobija 16 posto svoje električne energije, stoga se nedavno – zajedno s još devet članica Europske unije – založila da se nuklearna energija prepozna na razini Unije kao niskougljična energija koja je nezaobilazna za djelotvorno smanjenje stakleničkih plinova, rekao je Plenković.

Prethodni članakMilanović prozvao EU da odugovlači s primanjem Hrvatske u šengenski prostor
Naredni članakU Hrvatskoj lani od moždanog udara umrlo 4.950 osoba