Plenković: COVID potvrde uvedene su jedino zbog zaštite zdravlja građana

Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da je odluka o uvođenju COVID potvrda logična i normalna te istakao da je donesena jedino zbog zaštite zdravlja građana, komentirajući činjenicu da će Ustavni sud odlučivati o ustavnosti te odluke Nacionalnog stožera.  

“Mislim da je odluka da se uvedu COVID potvrde u zdravstvu i socijali logična i normalna”, rekao je premijer u izjavi novinarima nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima.

Ponovno izabrani predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović jučer je potvrdio da će na ocjenu ustavnosti ići odluka Stožera prema kojoj je od 4. oktobra uvedena obaveza COVID potvrda ili testiranja na virus korona za zaposlene u zdravstvenom i sistemu socijalne skrbi koji se nisu vakcinisali ili nisu preboljeli COVID-19, a ta se obaveza uvodi i za dio pacijenata.

Ta je odluka, rekao je danas premijer, donesena u interesu zaštite zdravlja svih koji rade u tim institucijama ili su njihovi korisnici odnosno pacijenti.

“Mislim da je to normalno”, dodao je.

Odluka o uvođenju COVID potvrda u sistem socijale i zdravstva je “erga omnes”,  istakao je premijer, “dakle prema svima”. “I mislim da je tu načelo razmjernosti u potpunosti poštovano”, rekao je.

“Ne znam što će donijeti Ustavni sud, nije na meni, međutim, normalno je da se propituju sve odluke, pa i ova. A jedini razlog zašto donosimo bilo koju epidemiološku mjeru zaštita je zdravlja naših sugrađana”, poručio je premijer te ponovno pozvao da se vakcinišu svi oni koji to još nisu učinili.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je na prijedlog HDZ-a Roberta Šveba predložio za glavnog direktora HRT-a, o čemu će odlučivati Sabor većinom glasova na plenarnoj sjednici, a premijer očekuje da Šveb modernizira taj javni servis.

“Parlamentarna većina ga je podržala, vjerujem da će biti izabran. Očekujemo da radi na tome da se javni servis modernizira i ide u korak s napretkom tehnologije, posebno u digitalnom pogledu i da javni servis bude ono što treba biti – javan, objektivan, informativan, konkurentan drugim televizijama”, rekao je Plenković.

U vođenju Zagreba je puno lutanja i očit je nedostatak upravljačkih kapaciteta

Novinari su ga pitali i za komentar situacije u Zagrebu, a Plenković je kazao kako je sigurno to da svakom ko je tek nedavno izabran, potrebno neko vrijeme da se na “jedan realan način uhvati u koštac s izazovima”, ali i ustvrdio kako je vidljivo lutanje i nedostatak upravljačkih kapaciteta.

“Ono što vidimo sada je jako puno lutanja, i očito nedostatak nekih upravljačkih kapaciteta, a to se sada događa ekipi koja je bila najglasnija i najbrža u vrlo lakonskom optuživanu svih drugih za bilo kakve situacije u vrijeme kad su bili opozicija, kad su bili aktivisti”, ocijenio je.

To je sad neka tranzicija, višegodišnja, Gonga u političke stranke, dodao je, i sada se nalaze pred izazovima gdje očito lutaju, plutaju, rade greške.

“Želim im svako dobro. Zagreb je moj grad, Zagrebu smo kao i drugim jedinicama lokalne i područne samouprave dali beskamatni zajam od 150 miliona kuna da im pomognemo u likvidnosti”, dodao je Plenković.

A što se tiče načina upravljanja, ko tu kome što govori, ko se kome petlja u posao, što su čije nadležnosti, ko posreduje – to neka oni sami tumače, a na novinarima je da propituju, dodao je.

Čekam izvještaj o incidentu na granici

Upitan hoće li biti zapovjedne odgovornosti u slučaju nasilja nad ilegalnim migrantima na hrvatskoj granici, premijer je rekao kako čeka izvještaj.

“Vidjet ćemo, još čekam pisani izvještaj ministra unutarnjih poslova. Očito se provode temeljiti izvidi, sve ono što je potrebno da bi nas informirali o tome što se zaista dogodilo i ko je za to odgovoran. Kada ga dobijemo, komentirat ćemo dalje”, rekao je.

Premijer i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jutros su u Banskim dvorima primili policijskog službenika Oskara Fiurija koji je tačno prije godinu dana teško povrijeđen prilikom terorističkog napada na Banske dvore.

On je dobro, oporavlja se, i sva naša potpora, zahvalnost, za njegovu hrabrost te zahvalnost njegovoj porodici i ljekarima, rekao je premijer. “Očekujemo da se do kraja rasvijetle sve okolnosti toga slučaja”, dodao je.