Plenković: Danas se trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora

Andrej Plenković (Foto Hina)

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene hiljade Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata.

Premijer je na sjednici Vlade podsjetio kako je 27. januara 1945. godine oslobođeno 7.500 zatvorenika iz koncentracionog logora Auschwitz u Poljskoj u kojem je ubijeno milion i 1.100.000 ljudi, od čega gotovo milion Židova.

Kao najzloglasniji od svih logora, Auschwitz je postao sinonim za najstrašnije zločine i najteža stradanja židovskog naroda, ali i sistemsko uništavanje drugih nacionalnih grupa proganjanih od nacističkog režima.

Pod tim režimom od 1933. godine svijet je svjedočio progonu i genocidu više od 11 miliona ljudi u Evropi, od čega šest miliona Židova, uključujući i milion i po djece.

To su zastrašujuće brojke, jednog od najvećih zločina u historiji čovječanstva, istakao je Plenković te dodao kako se na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene hiljade Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata.

“Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske historije, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja”, poručio je.

Netolerancija i mržnja sve prisutnije u svijetu i našem društvu

Na današnji dan odaje se priznanje i hrvatskim Pravednicima među narodima, njih 122 koji su se svojom hrabrošću i humanošću suprotstavili zlu i izložili vlastiti život da bi spasili svog bližnjeg.

U rezoluciji Ujedinjenih naroda iz 2005. godine kojom je utemeljen ovaj dan, odbacuje se svako negiranje holokausta i bezrezervno osuđuju svi oblici religijske netolerancije, poticanja, šikaniranja ili nasilja nad osobama ili zajednicama na temelju etničke pripadnosti ili religijskih uvjerenja, naveo je premijer.

“Dan kada se sjećamo žrtava holokausta ujedno je i dan kada trebamo promišljati o svijetu u kojem danas živimo, to naravno uključuje i okolnosti u Hrvatskoj”, dodao je.

Istakao je kako su, nažalost, netolerancija, negiranje historijskih činjenica, diskriminacija i govor mržnje sve prisutniji u svijetu, ali i u našem društvu.

“To su loši i štetni trendovi i protiv njih se treba boriti, takvu retoriku politika treba jasno osuditi, a pravosudna tijela, u skladu sa zakonskim okvirom, kažnjavati. Žrtve kojih se danas sjećamo su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizaći iz mržnje i totalitarnih ideologija”, istaknuo je Plenković.

Milioni ubijenih opomena su o važnosti temeljnih vrijednosti društva, onima demokratije, humanosti poštivanja ljudskih prava i uključivosti, i obavezuju nas da to nikad ne zaboravimo i ne dozvolimo da se ikada više ponovi, poručio je.

Prethodni članakJutarnji list: Škole će dobiti 2,8 miliona testova
Naredni članakBiH: Pregovori o izbornoj reformi i dalje bez rezultata, iz Sarajeva sele u Neum