Plenković: Do sada u Hrvatsku ušlo 1.217 izbjeglica iz Ukrajine

Andrej Plenković (Foto Hina)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istakao je u petak da su u toku sveobuhvatne pripreme za prihvatanje izbjeglica iz Ukrajine rekavši da ih je do sada u zemlju ušlo 1.217, te da se nastavlja rad na pripremama za njihov prihvat u većem broju. 

“Prema podacima Civilne zaštite, za sada ih imamo ukupno 1.217. Ovdje, na tački u Zagrebu, više je od 70 ljudi, mahom su to žene i djeca. Imamo ih nešto u Krapinskim toplicama i u Osijeku”, istakao je Plenković u izjavi za medije.

Predsjednik Vlade je uz ukrajinskog ambasadora u Hrvatskoj Vasilija Kiriliča, direktora Civilne zaštite Damira Truta i ministra zdravstva Vilija Beroša posjetio u petak Motel Plitvice.

Nakon obilaska motela, jednu od tri prihvatne tačke za izbjeglice u Ukrajini, Plenković je istakao da većina Ukrajinaca koji su došli u Hrvatsku ili dolaze u vlastite kuće ili dolaze k prijateljima i poznanicima. Rekao je kako se u sljedećim danima očekuje dolazak većeg broja Ukrajinaca, a da je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović danas u posjeti ukrajinsko-mađarskoj granici kako bi se olakšao transfer izbjeglica u Hrvatsku.

“Radimo sveobuhvatne pripreme za prihvat naših prijatelja, prognanika koji su se uslijed ove brutalne ruske agresije na Ukrajinu našli u situaciji da moraju napuštati svoje domove. (…) Vjerujem da je ovo, nažalost, samo početak i da će broj ljudi koji će dolaziti iz Ukrajine biti u sljedećim danima još veći, ali dobrodošli su”, poručio je Plenković.

Beroš: Bilo i pozitivnih na antigenskom testiranju

Ministar zdravstva Vili Beroši osvrnuo se na zdravstveno stanje izbjeglica, istaknuvši da se pri dolasku provjerava i njihov COVID-19 status, pa je tako zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze virusom korona.

“Imali smo nekih pozitivnih nalaza na antigenskom testiranju. Uvijek je moguće da je neko pozitivan, ali upravo smo zato na vrijeme izdali uputu svim zdravstvenim ustanovama, a jedan od elemenata je osiguranje izolacijskih kapaciteta”, rekao je Beroš.

Dodao je da je izbjeglicama u motelu Plitvice, grad Zagreb osigurao ljekarski tim, a tamo im se pruža psihosocijalnu pomoć te pomoć psihijatra.

Ukupno je do sada bilo pruženo pet hitnih intervencija u sva tri prihvatna centra, te 32 zdravstvena zahvata, istaknuo je Beroš.

Uprava civilne zaštite uz to je otvorila e-mail adresu rcz.zbrinjavanje@mup.hr na koju se mogu javiti građani koji imaju želju izbjeglicama pružiti vlastiti smještaj.

“Bitno je da smještaj bude adekvatan”, istakao je direktor Civilne zaštite Damir Trut te pozvao građane da ostave i fotografije smještaja, kao i adresu i geolokaciju kako bi ga civilna zaštita mogla prekontrolirati.

Dodao je da je do sada, iz Hrvatske u Ukrajinu otišao jedan konvoj s humanitarnom pomoći, a drugi je danas oko podneva otišao prema Moldaviji.

Ambasador Kirilič: Plenković bio i ostaje veliki prijatelj Ukrajine

Ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasilij Kirilič zahvalio se na podršci Hrvatske ukrajinskom narodu te istakao da se ruska agresija na Ukrajinu nastavlja.

“Sinoć je bio veliki tragični pokušaj granatiranja najveće nuklearne elektrane u Evropi. Još u historiji čovječanstva nije se dogodilo da je jedna država, a ovdje bih trebao koristiti riječ država – terorist, granatirala nuklearnu elektranu. Svijet bi trebao dati snažan, apsolutno jednostavan i jasan odgovor ruskoj agresiji”, poručio je Kirilič.

Dodao je da je Plenković “uvijek bio i ostaje veliki prijatelj Ukrajine”.