Plenković: Hrvatska želi stabilne i funkcionalne susjede

Andrej Plenković (Foto Hina)

“Hrvatska je prepoznata kao zagovarateljica proširenja Evropske unije, a interes nam je imati stabilne i funkcionalne susjede”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon samita EU-a i Zapadnog Balkana u srijedu u Sloveniji. 

Plenković je novinarima nakon samita ponovio da je Hrvatska percipirana kao “zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a” i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje “budu stabilne, funkcionalne, da se ekonomski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje”.

U usvojenoj deklaraciji navodi se da “EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, a u njoj se spominje i “predanost procesu proširenja”.

Plenković ističe da se “prvi put u ovoj deklaraciji spominje riječ proširenje” jer je to ranije “bio tabu” za neke članice.

Istaknuo je da se Hrvatska založila “za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH”.

“Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH”, dodao je hrvatski premijer.

Lideri EU-a i zemalja jugoistočne Evrope razgovarali su o snažnijem angažmanu Unije za ekonomski oporavak i održiv razvoj regije, jačanju političkog dijaloga, regionalnoj i sigurnosnoj saradnji, ali je u prvom planu bila “evropska perspektiva” tih zemalja.

Dio članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, upozorava da bi zbog nedovoljne brige EU-a jugoistok Evrope mogao pasti pod utjecaj Rusije i Kine, dok je druga strana predvođena Francuskom načelno za proširenje Unije, ali bez ambicije da se taj proces ubrza, javila je Hina.