Plenković: Hrvatska želi stabilne i funkcionalne susjede

Andrej Plenković (Foto Hina)

“Hrvatska je prepoznata kao zagovarateljica proširenja Evropske unije, a interes nam je imati stabilne i funkcionalne susjede”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon samita EU-a i Zapadnog Balkana u srijedu u Sloveniji. 

Plenković je novinarima nakon samita ponovio da je Hrvatska percipirana kao “zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a” i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje “budu stabilne, funkcionalne, da se ekonomski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje”.

U usvojenoj deklaraciji navodi se da “EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, a u njoj se spominje i “predanost procesu proširenja”.

Plenković ističe da se “prvi put u ovoj deklaraciji spominje riječ proširenje” jer je to ranije “bio tabu” za neke članice.

Istaknuo je da se Hrvatska založila “za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH”.

“Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH”, dodao je hrvatski premijer.

Lideri EU-a i zemalja jugoistočne Evrope razgovarali su o snažnijem angažmanu Unije za ekonomski oporavak i održiv razvoj regije, jačanju političkog dijaloga, regionalnoj i sigurnosnoj saradnji, ali je u prvom planu bila “evropska perspektiva” tih zemalja.

Dio članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, upozorava da bi zbog nedovoljne brige EU-a jugoistok Evrope mogao pasti pod utjecaj Rusije i Kine, dok je druga strana predvođena Francuskom načelno za proširenje Unije, ali bez ambicije da se taj proces ubrza, javila je Hina.

Prethodni članakVrijeme je da se počne sa smanjivanjem cijena rominga između EU i Balkana
Naredni članakNjemačka korak bliže vladi koju vode socijaldemokrati na čelu sa Scholzom