Plenković: Imamo više od 11.000 umrlih od COVID-19

Foto Anadolija

Premijer Andrej Plenković upozorio je u četvrtak da se pandemija ne smanjuje, broj umrlih u Hrvatskoj od COVID-19 premašio je 11.000, te je ponovno pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera i vakcinaciju.

“Nažalost, panedmija ne jenjava i broj ljudi koji su u Hrvatskoj preminuli od ili s COVID-19 premašio je 11.000. To je ogroman broj”, ustvrdio je premijer na početku sjednice Vlade. Takva situacija zahtijeva da se i dalje pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera – maske, distance, prozračivanja, higijene ruku i izbjegavanja većih okupljanja.

Podsjetio je da su u proteklih sedam dana od COVID-19 umrle 474 osobe, a njih 70 posto nije bio vakcinisano. Oni koji su umrli, iako su bili vakcinisani, imali su i druge bolesti i teško zdravstveno stanje.

“Poruka o tome da se treba vakcinisati i dalje je najsnažnija poruka koju možemo u političkom i zdravstvenom smislu poslati”, istaknuo je Plenković.

Do sada je u Hrvatskoj 2,2 miliona vakcinisano barem jednom dozom, te je vakcinisano više od 64,5 posto odrasle populacije.

Plenković je još jednom apelirao na sve građane da poklone povjerenje struci i da svi koji su u takvoj situaciji da prime treću, dodatnu, tzv. booster dozu, koja ojačava imunitet na COVID-19.

Prethodni članakVečernji list: Za obnovu 387 zgrada u kojima stanuju siromašni 355 miliona kuna
Naredni članakIzetbegović o izmjenama izbornog zakonodavstva: Moraju se više uključiti i ostale stranke, ne samo SDA i HDZ