Plenković izjavio da se Hrvatska protivi “pojednostavljenju Daytonskog sporazuma”

Andrej Plenković

“Banalizacija, simplifikacija Daytonskog/pariškog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, da se u Bosni i Hercegovini svi narodi osjećaju dobro, i Hrvati, i Bošnjaci i Srbi”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu.

Hrvatska godinama brani “jednakopravnost Hrvata”, zalaže se za izmjene izbornog zakona kako bi se spriječio “izborni inženjering” te za izbor, kako kaže, legitimnih hrvatskih predstavnika u Predsjedništvo BiH i druge institucije, što se u više navrata nije provelo, rekao je hrvatski premijer, javlja Hina.

“(Matthew) Palmer traži kompromise”, rekao je Plenković. “Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Daytona do Bruxellesa” i ona je “protivna i duhu i slovu i logici Daytonskog/pariškog sporazuma”, ustvrdio je.

“Naša je zadaća da to tumačimo međunarodnoj zajednici, da se zalažemo za ravnopravnost, da se zalažemo da se u BiH svi narodi osjećaju dobro, i Hrvati, i Bošnjaci i Srbi”, rekao je.

Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti se o Hrvatima izvan Hrvatske, bili oni nacionalna manjina, rekao je pa dodao da “HDZ ima dodatnu obvezu prema BiH jer ondje djeluje sestrinska stranka HDZ BiH”.

Izrazio je nadu da će se u BiH pronaći “kompromis” za izmjene izbornog zakona do izbora 2022.

Nije želio komentirati sadržaj sastanka predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića održanog u utorak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, kazavši da “nema pojma šta je bilo na sastanku” pa to ne može ni komentirati.

Objasnio je da sastanci s predstavnicima iz BiH, poput jučerašnjeg s Bakirom Izetbegovićem i prošlosedmični s reisom Huseinom ef. Kavazovićem predstavljaju pokušaje Hrvatske da “podigne intenzitet dijaloga, intenzitet razumijevanja, da BiH funkcionira dobro i da je stabilna te da ide prema EU”.

“Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i zagovornik BiH, više nego bilo ko drugi”, rekao je.

Potcrtao je da je politika hrvatske vlade “partnerski i kvalitetni odnosi s BiH” te najavio da će u četvrtak na Svilaju razgovarati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen zemljama regije koji se upravo održava priprema je za samit zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja iduće sedmice, rekao je.

Ona šalje poruku da je EU tu, da te zemlje imaju europsku perspektivu, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je učestvovao ranije u srijedu u konsultacijama s nekoliko čelnika Evropske unije kako bi poslali pravu poruku uoči samita.

Poručili smo da se moramo angažirati “više i snažnije”, jer i “drugi hoće biti utjecajni na ovom području”, kazao je.

“Nije EU jedina”, rekao je ne imenujući pretendente, očito ciljajući na Kinu i Rusiju.

Za Hrvatsku je rekao da je sidro stabilnosti – demokratske i sigurnosne – u regiji, i kao članica EU-a i NATO-a poziva na deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.

Za Crnu Goru je rekao da je Hrvatska već jasno poručila da želi samostalnu, suverenu i funkcionalnu državu, a ne polariziranu koja ne može tako funkcionirati.

Prethodni članakInterpol raspisao potjernicu za Fikretom Abdićem
Naredni članakAmerički izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer doputovao u Sarajevo