Plenković: Mostova inicijativa besmislena, neće promijeniti upravljanje krizom

Andrej Plenković (Foto Hina)

Premijer Andrej Plenković ponovno je u četvrtak ustvrdio da je Mostova referendumska inicijativa besmislena i da neće promijeniti način upravljanja krizom, nakon što su Mostovci objavili da su prikupili 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma o COVID potvrdama.

Most je najavio da će pravovaljane i provjerene potpise donijeti u Sabor 24. januara, a Plenković je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade poručio kako mu je svejedno kada će potpise donijeti na provjeru.

“Kad god oni budu spremni, to je OK. Želim samo naglasiti da je cijela ta inicijativa, poštujući sve naše građane koji su dali svoj potpis, u svojoj supstanci besmislena i ništa neće promijeniti u načinu kako se upravlja krizom”, rekao je.

Dodao je kako Sabor ima nadležnost da bira na koji će način donositi odluke, a te su odluke donijeli prije gotovo dvije godine. Ocijenio je kako inicijativa ima samo jedinu zadaću, da inicijatori imaju vidljivost.

“Što se nas tiče, mogli su već jučer popodne donijeti sve potpise na Markov trg, mogao je predsjednik Milanović poslati svoje saradnike pa da zajedno gledamo i brojimo potpise”, kaže Plenković.

O tome šta slijedi ako Most doista preda dovoljan broj potpisa, nije htio govoriti. “O tom potom, neka to oni prvo još malo poslože, filtriraju. Ima vremena za to”, rekao je.

Prethodni članakMost: Prikupili smo dovoljno potpisa – 400.000
Naredni članakIzetbegović: Mi očekujemo oštru i jasnu reakciju međunarodne zajednice