Plenković o epidemiološkom stanju: Brojke i dalje rastu, važno je vakcinisati se

Premijer Andrej Plenković upozorio je u četvrtak kako broj novozaraženih virusom korona i dalje raste, kao i broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila vakcinisana, stoga je apelirao na građane koji to još nisu učinili da preispitaju svoju odluku i vakcinišu se.

“Dio je odgovornosti da se zaštitimo od COVID-19 i na ličnoj odluci svakog građanina. Lična odluka je tu vrlo važna i zato molim sve one koji se još nisu vakcinisali da preispitaju svoju odluku, da promisle, da se dodatno informiraju i da se vakcinišu jer tako će zaštititi sebe, svoje najbliže i neće ugrožavati druge”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Izvijestio je kako je u proteklih sedam dana zabilježen porast novozaraženih od 12 posto, što je manje u odnosu na sedmicu prije, kada je porast bio gotovo 40 posto, što ukazuje na relativno usporavanje. Porastao je broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila vakcinisana.

“Ima i vakcinisanih među njima, međutim riječ je uglavnom o ljudima vrlo visoke životne dobi ili ljudi s lošim zdravstvenim stanjem koji praktički umiru zbog komorbiditeta. Zato još jednom apeliramo na sve da iskoriste zaštitu koja nam je na raspolaganju, a to je vakcina”, istakao je Plenković.

Dodao je kako smo došli u situaciju da smo vakcinisali 53 posto odrasle populacije najmanje jednom dozom, a blizu tog broja smo i kod onih kod kojih je vakcinacija završena. Ponovio je kako je važno pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka.

“Vlada je svoju ulogu kvalitetno odradila. Vakcina je dostupna svima, danas ćemo imati odluke koje se odnose na nabavku vakcina i za iduće godine i mi ćemo osigurati svakom našem građaninu da bude zaštićen”, rekao je premijer.

Prethodni članakGodišnjica prvih halal certifikata Agencije za certificiranje halal kvalitete
Naredni članakPočele pripreme za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara