Plenković o epidemiološkom stanju: Brojke i dalje rastu, važno je vakcinisati se

Premijer Andrej Plenković upozorio je u četvrtak kako broj novozaraženih virusom korona i dalje raste, kao i broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila vakcinisana, stoga je apelirao na građane koji to još nisu učinili da preispitaju svoju odluku i vakcinišu se.

“Dio je odgovornosti da se zaštitimo od COVID-19 i na ličnoj odluci svakog građanina. Lična odluka je tu vrlo važna i zato molim sve one koji se još nisu vakcinisali da preispitaju svoju odluku, da promisle, da se dodatno informiraju i da se vakcinišu jer tako će zaštititi sebe, svoje najbliže i neće ugrožavati druge”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Izvijestio je kako je u proteklih sedam dana zabilježen porast novozaraženih od 12 posto, što je manje u odnosu na sedmicu prije, kada je porast bio gotovo 40 posto, što ukazuje na relativno usporavanje. Porastao je broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila vakcinisana.

“Ima i vakcinisanih među njima, međutim riječ je uglavnom o ljudima vrlo visoke životne dobi ili ljudi s lošim zdravstvenim stanjem koji praktički umiru zbog komorbiditeta. Zato još jednom apeliramo na sve da iskoriste zaštitu koja nam je na raspolaganju, a to je vakcina”, istakao je Plenković.

Dodao je kako smo došli u situaciju da smo vakcinisali 53 posto odrasle populacije najmanje jednom dozom, a blizu tog broja smo i kod onih kod kojih je vakcinacija završena. Ponovio je kako je važno pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka.

“Vlada je svoju ulogu kvalitetno odradila. Vakcina je dostupna svima, danas ćemo imati odluke koje se odnose na nabavku vakcina i za iduće godine i mi ćemo osigurati svakom našem građaninu da bude zaštićen”, rekao je premijer.