Plenković: Održavaju se radni sastanci u vezi s prihvatom ukrajinskih izbjeglica

Andrej Plenković (Foto Anadolija)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je održao radne sastanke s članovima Vlade i nadležnim službama o toku prihvata ukrajinskih izbjeglica, provedbi restriktivnih mjera Evropske unije protiv Rusije, objavio je na Twitteru.

Razgovarao je i o dodatnim mjerama pomoći Ukrajini koje Vlada planira, kao i situaciji s opskrbom energenata.

Članovi Vlade i nadležne službe i u subotu su održali sastanke u Banskim dvorima.

Sjedište hrvatske Vlade – Banski dvori u subotu su navečer bili osvijetljeni bojama ukrajinske zastave, a u objavi na Twitteru, uz fotografiju osvijetljenih Banskih dvora, premijer je poslao poruku solidarnost i podrške ukrajinskom narodu.

“Ukrajina je nezavisna i suverena država. Hrvatska je uz vas!”, istakao je.

Premijer Andrej Plenković sazvao je i za ponedjeljak sastanak parlamentarne većine u Banskim dvorima, nakon čega je pozvao na sastanak opozicione čelnike u Hrvatskom saboru kako bi ih informirao o mjerama koje vlada planira poduzeti u vezi ukrajinske krize.

Sastanak parlamentarne većine premijer je sazvao za devet sati ujutro, u ponedjeljak, u Banskim dvorima.

Čelnike opozicionih stranaka u Hrvatskom saboru pozvao je na sastanak u Banskim dvorima u 10 sati, kako bi ih informirao o daljnjim mjerama Vlade za pomoć Ukrajini, o repatrijaciji hrvatskih državljana, provedbi restriktivnih mjera protiv Rusije, kao i o zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

Na konferenciji za novinare u nedjelju, premijer Plenković najavio je za ponedjeljak u podne vanrednu sjednicu Vlade na kojoj će donijeti paket mjera vezanih uz situaciju u Ukrajini.

“Vlada je već na ovim konsultacijama danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet (ruskim) avionskim kompanijama”, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer u nedjelju je rekao da će ta mjera stupiti na snagu “po mogućnosti već sutra” te da će “provedbene odluke” biti usvojene na sjednici vlade u ponedjeljak.

“Mi ćemo također donijeti određene odluke o potpori Ukrajini koja je žrtva agresije koja će se odnositi na odbrambenu saradnju, prije svega zaštitnu opremu i određenu drugu opremu kako bismo odgovorili na njihov zahtjev”, istakao je Plenković.

Vlada će, najavio je, osnovati posebnu radnu skupinu za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Premijer je napomenuo da se u Ukrajini trenutno nalazi između 35 i 50 hrvatskih državljana.

Prethodni članakHrvatski prijevoznici ponudili Vladi autobuse za ukrajinske izbjeglice
Naredni članakU Federaciji BiH Agencija za bankarstvo preuzela upravljanje Sberbankom