Plenković: Pupovac je u Banjoj Luci bio u svojstvu predsjednika SNV-a

Pupovac i Dodik (Foto Srna)

Premijer Andrej Plenković istakao je da je Milorad Pupovac na proslavi tzv. Dana Republike Srpske učestvovao u svojstvu predsjednika SNV-a te kako bi volio da su stranke toliko “graktale” i na temu “ljubavi” predsjednika Republike Zorana Milanovića i srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Prisustvo koalicijskog partnera Pupovca (SDSS) proslavi u Banjoj Luci proteklih je dana u Hrvatskoj osudilo više političkih stranaka, a Plenković je u srijedu u Novskoj, odgovarajući na novinarska pitanja o toj temi, ponovio da je Srpsko narodno vijeće (SNV) to već rastumačilo.

“Išao je tamo u svojstvu predsjednika SNV-a, ne kao predstavnik parlamentarne većine, kamoli ove konfabulacije da je on nekakav član Vlade, a niti kao zastupnik u Hrvatskom saboru. To je ono što je činjenica, prema tome, njegovo ulazak tamo rastumačio je sam SNV. Ja neću i ne trebam biti ničiji prevodilac, pa ni javnosti u vezi te teme”, rekao je.

Odbacio je i tumačenje o dvostrukim kriterijima, s obzirom na to da je 2019. iz BiH povučen hrvatski ambasador Ivan Delvecchio koji je tada prisustvovao istom događaju, rekavši da Pupovac “nije ambasador”.

Upitan može li se kod događaja poput obilježavanja Dana RS-a razdvajati funkcija člana parlamentarne većine i predsjednika SNV-a, Plenković je odgovorio kako bi volio da je “ovakvo graktanje političkih stranaka” nastalo i na “Milanovićevu ljubav prema Miloradu Dodiku”.

“To nisam vidio prije nekoliko sedmica, naprotiv. Kad tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje”, rekao je te na ponovljenu primjedbu novinara kako se ne može zanemariti činjenica da je Pupovac član parlamentarne većine odgovorio da to treba pitati Pupovca.

Neću tumačiti stavove SNV-a, nisam ničiji advokat ili prevodilac

“Pitajte njega, ja neću tumačiti stavove SNV-a”, rekao je Plenković i ponovio da nije ničiji advokat ili prevodilac te da je Pupovac u Banjoj Luci bio u svojstvu predsjednika SNV-, a ne kao član parlamentarne većine.

S obzirom na novi rekordan broj novooboljelih od COVID-19, ponovio je nužnost vakcinacije i dovakcinacije te pridržavanja epidemioloških mjera.

“Omicron je eksplodirao i u zemljama zapadne Evrope i u SAD-u, prema tome, nije ovdje ništa čudno ili drugačije nego što se zbiva globalno, zato se moramo paziti, čuvati”, dodao je.

SNV: Naša nazočnost u Banjoj Luci nije imala politički karakter

Srpsko narodno vijeće izjavilo je da odlazak predsjednika SNV-a i SDSS-a Milorada Pupovca na proslavu tzv. Dana RS-a u Banja Luci, što je osudilo više stranaka, nije imalo politički karakter, već “razloge vezane za izbjeglice i humanitarnu pomoć Baniji”.

“Učestvovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji povodom Dana RS-a u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti”, saopćio je SNV.

SNV dodaje kako njegovo učestvovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija, bez obzira na to jesu li takve odluke već donesene ili bi se mogle donijeti.

“Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja”, naveli su.

Dodali su kako je SNV, kao i druge ključne srpske institucije u Hrvatskoj, nastao na tim vrijednostima prije 25 godina te na osnovi njih dosljedno djeluju i postižu rezultate.

“SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira s institucijama RS-a”, naveo je SNV.

Kao prvi razlog naveli su nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Drugi razlog je činjenica da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije “Banija je naša kuća” prema potresom pogođenom stanovništvu.

“U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a s drugim razlozima se ne identificira”, poručili su.

Prethodni članakBjelovar od ljeta dobija izravnu željezničku vezu s Jadranom
Naredni članakJutarnji list: Bolnice pred slomom zbog dramatičnog rasta broja oboljelog osoblja