Plenković: Situacija u Ukrajini izrazito je zabrinjavajuća

Andrej Plenković (Foto Hina)

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da je situacija u Ukrajini izrazito zabrinjavajuća poručivši kako Hrvatska i EU žele da ne bude eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine.  

“Situacija je izrazito zabrinjavajuća. Mislim da je trenutno najnapetija od 2014. do danas”, upozorio je Plenković odgovarajući na upit Hrvoja Zekanovića o situaciji na rusko-ukrajinskoj granici i kako će se Hrvatska i EU postaviti ako eventualno dođe do agresije Rusije na tu državu.

Poručio je i da Hrvatska i cijela EU žele da ne dođe do eskalacije sukoba te će “zajednički, čvrsto i jasno učiniti sve da se odvrati bilo kakva nestabilnost”.

Plenković je u Hrvatskom saboru predstavio izvještaj o održanim sastancima Evropskog vijeća u 2021. godini.

Odbacio je optužbe zastupnika Mosta da Hrvatska nije učinila ništa da blokirala Srbiju na putu prema članstvu u EU, a ni jedan nestali nije pronađen.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da je lani Srbija otvorila četiri poglavlja iako hrvatska diplomatija nije riješila pitanje sudbine nestalih.

“Rezultat Plenkovićeve diplomatije u 2021. godini – sudbina nestalih hrvatskih žrtava i rješenje njihove sudbine – nula, a otvorena Srbijanska poglavlja – četiri. To je rezultat vaše politike”, poručio je. Smatra i da ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman krši odluku Vlade da se saziva međuresorna komisija koja treba nadzirati Srbiju u provedbi mjerila iz Poglavlja 23.

Plenković je odgovorio kako je pitanje nestalih tema kojom se Vlada i njeni ministri bave svaki dan. To je pitanje na dnevnom redu bilo kojeg kontakta s bilo kojim dužnosnikom Srbije na bilo kojoj razini, istakao je.

Poručio je i da će tu temu, kada dođu na dnevni red poglavlja koja s tom temom imaju veze, Hrvatska staviti u kontekst daljnjeg napretka Srbije prema EU.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto ustvrdila je da je Evropski parlament zatražio od Hrvatske da otvori dosjee Udbe i KOS-a jer, kaže Vidović-Krišto, smatraju da su djelatnici tih službi stvarni predvodnici korupcije i organiziranog kriminala. Premijer Plenković, kazala je, suprotstavlja se Evropskom parlamentu te “štiti Udbaše i KOS-ovce” i ne otvara njihove dosjee. Kazala je također da je Evropska komisija osudila i velikosrpski skup u Banjoj Luci na kojem se javno slavio Genocid i etničko čišćenje.

“Vi se, Plenkoviću, suprotstavljate evropskoj politici mira i tolerancije te se stavljate na stranu beogradskog nacionalističkog režima te branite Milorada Pupovca od krivičnog progona”, rekla je.

Podsjetivši da je bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužen za veleizdaju, Vidović Krišto ocijenila je da je “veleizdaja i to što Plenković radi”, prenosi Hina.

“Ovo što vi radite jeste veleizdaja. Ko vam daje za pravo da Hrvatsku sukobljavate s EU? Upravo ta antievropska i antihrvatska politika dovela je do masovnog egzodusa građana iz naše domovine”, smatra Vidović Krišto.

Tu njezinu izjavu ocijenili su krajnje neprimjerenom, netačnom i neistinitom predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji joj je dao opomenu, i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Premijer Plenković rekao je kako je to još jedna u seriji njenih “nebuloznih tirada” koje “moraju slušati u Hrvatskom saboru”.