Počele pripreme za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja

Vukovarske gradske vlasti izvijestile su u četvrtak da su počele s organizacijom ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, koji će Grad Vukovar organizirati zajedno s vukovarskim braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga, ustanovama i institucijama. 

Navode da je u skladu s tim održana 1. sjednica Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2021. na kojoj su utvrđene smjernice za program obilježavanja, a koje podrazumijevaju već tradicionalna događanja središnjeg programa od 17. do 20. novembra.

Jednoglasno je odlučeno da će slogan obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara glasiti “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta”, a za pripremu programa 18. novembra imenovan je pododbor kojeg čini sedam članova, piše Hina.

Kolonu sjećanja predvodit će, kao i prijašnjih godina, hrvatski branitelji Vukovara te članovi porodica poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, a prolazit će svojom uobičajenom trasom od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će uslijediti protokol polaganja vijenaca te sveta misa.

S obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom virusa korona te činjenicom da je i prošlogodišnje obilježavanje organizirano u jeku pandemije, pravovremeno će se postupati u skladu s epidemiološkom situacijom te će u organizaciju biti uključene službe relevantne za donošenje epidemiološkog okvira.

“Vjerujemo da će organizacija proteći bez tehničkih i drugih možebitnih poteškoća, a sve s ciljem dostojanstvenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara”, ističu vukovarske gradske vlasti.

Prethodni članakPlenković o epidemiološkom stanju: Brojke i dalje rastu, važno je vakcinisati se
Naredni članakIzetbegović učestvuje na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope