Počinje brzo antigensko testiranje u primarnoj zaštiti

Testiranje (Ilustracija Pixabay)

Brzo antigensko testiranje na virus korona počinje u ponedjeljak u većem dijelu ordinacija primarne zdravstvene zaštite uprkos izraženom protivljenju dijela ljekara porodične medicine koji tvrde da nisu dobili naputke od resornog ministarstva i nemaju uvjeta za testiranje.

Testiranje bi se trebalo provoditi u ordinacijama porodičnog ljekara, pedijatara i stomatologa.

Ministar zdravstva Vili Beroš prošle je sedmice iznio podatak da je dosad 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite od ukupno 5.000 ordinacija obavljalo brza antigenska testiranja pa ih je zbog vanredne situacije pozvao da odgovore na potrebe testiranja svojih osiguranika.

No dio primaraca izrazio je nezadovoljstvo tvrdeći da su već sada pretrpani poslom i administracijom. Beroš im je poručio da će im svaki prekovremeni sat biti plaćen.

Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić za Dnevnik HTV-a izjavila je kako ne zna šta će biti od ponedjeljka. Ustvrdila je da do petka nije dobila nikakve brze antigenske testove, da nema prostor niti vrijeme da od ponedjeljka počne testirati.

“Nema apsolutno nijednog stručnog obrazloženja ni upute od strane epidemiloga”, ustvrdila je Toskić.

Epidemiolog Bernard Kaić odgovara pak da su domovi zdravlja i resorno ministarstvo trebali pomoći ljekarima u organizaciji vakcinacije, primjerice odvajanjem posebnog vremena za testiranje. To je veliki organizacijski zahvat i to ne može sam nijedan ljekar porodične medicine, smatra Kaić.

Po ministrovim riječima, naputak koji se odnosi na provedbu testiranja još je prošle sedmice trebao biti poslan zdravstvenim ustanovama.

Prethodni članakDio djece mogao bi ostati bez invalidnine
Naredni članakVučić proglasio uspješnim referendum o ustavnim promjenama u pravosuđu