Počinje zimsko računanje vremena, obavezna dnevna svjetla i zimska oprema

Sat (Ilustracija Pixabay)

U noći na nedjelju, 31. oktobra, u tri sata ujutro počinje zimsko računanje vremena, od 1. novembra obavezna je vožnja s upaljenim svjetlima, a od 15. novembra zimska oprema na vozilima.

Ljetno računanje vremena u 2021. godini završava 31. oktobra u tri sata tako što se pomicanjem za jedan sat unazad vrijeme u tri sata računa kao dva sata.

Pomicanje sata odrazit će se na željeznički saobraćaj – vozovi će biti zaustavljeni na jedan sat na stanicama u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije pa će se ona prema višoj tarifi obračunavati od sedam sati do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 sat do sedam sati.

Policija je izvijestila da će korištenje dnevnih/kratkih svjetala danju biti obvezno od 1. novembra do 31. marta, a korištenje zimske opreme na vozilima od 15. novembra do 15. aprila.

Vozači mopeda i skutera dužni su tokom cijele godine imati upaljena kratka svjetla, a u slučaju nepoštovanja te odredbe platit će kaznu od 300 kuna.

Slično vrijedi i za bicikliste, koji od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Nepoštovanje te mjere kažnjava se s 500 kuna.

Obvezna zimska oprema

Zimska oprema obavezna je na cestama u zimskim uvjetima, kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se saobraćaj motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, navodi policija.

Vozači su također dužni, prije uključivanja u saobraćaj, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 5.000 kuna do 15.000 kuna za pravne ili fizičke osobe.

Za isti prekršaj kaznit će se od 1.500 do 5.000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave.

Vozač će zbog tog prekršaja dobiti kaznu od 1.000 kuna.

Policija će vozačima čija vozila ne budu imala zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili pak da upotrijebe zimsku opremu.

Prethodni članakMinimalna plata za 2022. godinu bit će 3.750 kuna
Naredni članakSAD uvele nove sankcije Iranu