Političari iz regiona pisali čelnicima EU i NATO, izrazili zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori

"Budući da smo svi proživjeli balkanske ratove 90-ih, ne možemo, a da ne vidimo alarmantne sličnosti između današnjih događaja u Crnoj Gori i događaja koji su doveli do tih ratova od prije 25 do 30 godina. Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Evrope, pa čak i cijelog Jadranskog sliva. Njeno relativno nedavno pristupanje NATO-u značajno je doprinijelo regionalnoj sigurnosti ovog dijela Evrope", navodi se u apelu

Protesti na Cetinju

Bivši ministri država regiona uputili su svojevrsni “Apel za Crnu Goru” predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von Der Leyen i generalnom sekretaru NATO -a Jensu Stoltenbergu u kojem je izražena zabrinutost zbog situacije u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Apel za Crnu Goru” potpisali su Ditmir Bušati, bivši ministar za Evropu i vanjske poslove Albanije, Enver Hodžaj, bivši ministar vanjskih poslova Kosova i poslanik, Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i europarlamentarac, Emil Kirijaš, bivši državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Žarko Korać, bivši potpredsjednik Vlade Srbije, Zlatko Lagumdžija, bivši predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Vesna Pusić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske. Oni su u apelu naveli da sa velikom zabrinutošću prate najnovija dešavanja u Crnoj Gori.

“Budući da smo svi proživjeli balkanske ratove 90-ih, ne možemo, a da ne vidimo alarmantne sličnosti između današnjih događaja u Crnoj Gori i događaja koji su doveli do tih ratova od prije 25 do 30 godina. Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Evrope, pa čak i cijelog Jadranskog sliva. Njeno relativno nedavno pristupanje NATO-u značajno je doprinijelo regionalnoj sigurnosti ovog dijela Evrope”, navodi se u apelu.

Bivši ministri i poslanici poručili su da se na prvu čini da su događaji oko ustoličenja novog poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori povezani s vjerskim pitanjem, ali da “oni zapravo nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni s politikom ili ideologijom”.

“Oni su još jedna manifestacija sukoba između snaga koje smatraju da Crna Gora ne bi trebala da postoji kao posebna država, i onih koji vjeruju da Crna Gora treba da ostane nezavisna sa svim atributima državnosti. Nema sumnje da bi bivša crnogorska vlast mogla biti kritizirana na više nivoa. Međutim, uprkos ovim greškama, oni su snažno vjerovali u nezavisnu Crnu Goru kao vitalnu članicu NATO-a i s budućnošću u Evropskoj uniji. Njihovi najagresivniji kritičari dolaze iz reda ljudi koji odbacuju samu državnost i političku nezavisnost Crne Gore. Dugogodišnje odugovlačenje procesa pristupanja EU zemljama Zapadnog Balkana podstiče instinkte i postupke koji podsjećaju na gorku prošlost”, istakli su potpisnici.

Dalje se u apelu navodi kako “ne morate biti stručnjak za balkansku istoriju da biste znali da su svi pokušaji promjene granica na ovom području pomno praćeni ratovima, ljudskim patnjama i ogromnim tragedijama”.

“Još jedno otvoreno mjesto sukoba i krize u Evropi posljednje je što Evropi i svijetu u ovom trenutku treba. Stoga pozivamo institucije EU i druge saveznike da se uključe u aktivan politički dijalog sa svim različitim političkim i društvenim akterima u trenutnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu u osiguravanju mirnog rješavanja eskalirajućeg sukoba u zemlji. Pretvaranje da se ništa ne događa imaće strašne posljedice po Crnu Goru i region. Posebno je važno primijetiti i suprotstaviti se novim pokušajima da se politički slaba Vlada Crne Gore podvrgne uticajima anti-NATO i EU”, navedeno je na kraju “Apela za Crnu Goru” upućenom čelnicima EU-a i NATO-a.