Poljoprivredna proizvodnja lani rasla više od osam posto

Marija Vučković (Foto Hina)

Prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, očekuje se da će vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. biti povećana za 8,1 posto i iznositi 19.734 miliona kuna, saopćilo je u četvrtak navečer Ministarstvo poljoprivrede.

Dodaje se kako se procjenjuje da će vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi iznositi 10.302 miliona kuna, odnosno rasti za 3,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 9.202 miliona kuna, pri čemu se u odnosu na prethodnu godinu očekuje porast od 5,8 posto.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovom razdoblju isti je kao i godinu prije, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 58.406 kuna, što je blagi porast od 1,1 posto.

„Tržišni i drugi poremećaji su kontinuirani i brojni gotovo u svim sektorima poljoprivrede već drugu godinu zaredom, no ipak naši poljoprivrednici odolijevaju izazovima pred kojima se nalaze na što dodatno upućuje i druga procjena vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 2021. godinu”, ocijenila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ipak, napomenula je, treba čekati konačnu procjenu.

„Vjerujem da pokazateljima pridonose investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, ali i interventne mjere kao reakcije na poremećaje putem kojih smo od nastajanja pandemije COVID-19 do danas isplatili više od 675 miliona kuna“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prethodni članakBiH: Pregovori o izbornoj reformi i dalje bez rezultata, iz Sarajeva sele u Neum
Naredni članakVečernji list: Za skupu hranu krive su i visoke marže trgovaca u Hrvatskoj