Potpisana Rezolucija Z – ekološka akcija za očuvanje okoliša u Hrvatskoj

Potpisivanje Rezolucije Z (Foto Hina)

Rezoluciju Z, ekološku akciju s ciljem spajanja konkretnih društveno korisnih ekoloških aktivnosti, potpisali su u četvrtak Večernji list i partneri obvezavši se na provedbu koraka u očuvanju okoliša kroz ciljane ekološki održive napore.

Rezolucija Z posvećena je Zemlji, zelenilu i okolišu u cijelosti, a poziva se na Klimatski akt iz Glasgowa, radi poduzimanja ciljanih i koordiniranih napora u zaštiti prirode i izgradnji društva koje se pametno brine o okolišu i budućnosti.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Velimir Neidhardt izrazio je zadovoljstvo što se rezolucija potpisuje u domu HAZU-a, čime će Akademija dati svoj obol u promicanju ekologije, očuvanju okoliša i biološke raznolikosti Hrvatske.

“HAZU od samih početaka, 1861. godine, brine o očuvanju prirode. Doprinos očuvanju hrvatskih prirodnih bogatstava i njihovom boljem upoznavanju dali su naši istaknuti članovi Josip Schlosser, Ljudevit Vukotinović, Gustav Janeček, Spiridon Brusina, Branimir Gušić i drugi”, kazao je Neidhardt.

HAZU je svjestan naličja privrednog, društvenog i tehnološkog razvitka vidljivog u klimatskim promjenama, kao i onečišćenju zraka i golemom povećanju količina otpada.

“Ključ promjene je u edukaciji i u promjeni navika, to se odnosi na sve nas, od Vlade do pojedinca, bez iznimke. Iako je već ‘5 do 12’, još nije kasno, počnimo danas”, poručio je Neidhardt.

Najveći ekološki projekt u Hrvatskoj 

Direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš istakao je da svi u društvu nešto rade na zaštiti okoliša, ali to nije dovoljno.

“Uložili smo svoju medijsku moć, ali to nije dovoljno, trebaju nam moćni partneri. Vi ste prepoznali našu ideju, vi ćete nam pomoći iznijeti najveći ekološki projekt u Hrvatskoj”, rekao je Ivanuš potpisnicima rezolucije.

Rezoluciju su potpisali predstavnici Zagrebačke banke, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Koprivnice, Zubak grupe, Hrvatskog Telekoma, DIV Grupe, Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i Večernjeg lista.

U rezoluciji se navodi da će se potpisnici zalagati za maksimalno povećanje stope korištenja obnovljivih izvora energije, aktivnu provedbu strategije upravljanja otpadom, recikliranje i sistemsko odvajanje otpada, sprečavanje praksi koje dovode do onečišćenja okoliša i pridonose negativnim klimatskim promjenama te održivi razvoj i promicanje ekonomske, društvene i ekološki održive budućnosti.

Potpisnici su se također obavezali na povećanje ulaganja u zelene projekte, osiguravanje infrastrukture za održivije poslovanje, edukaciju i informiranje građana, poticanje održive mobilnosti i sl.

Prethodni članakCarinske uprave Hrvatske i BiH sprečavat će zlopotrebe pri uvozu i izvozu roba
Naredni članakHDZ: Nema ništa sporno da Vlada provjerava Mostove potpise za referendum