Pravosudni organi BiH preuzimaju predmet Edina Vranja

Susret u Srbiji

Sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković održan je danas u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije u Beogradu.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju BiH da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U saopćenju se navodi da na temelju propisa kojima se regulira regionalna suradnja između Republike Srbije i BiH, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima BiH.

S obzirom na to da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se žurno postupanje Višeg suda u Beogradu.

Ovaj događaj, kako se navodi u saopćenju predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužilaštva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu suradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.i 21. septembra 2021. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.