Predsjedavajuća OSCE-a Ann Linde sutra u posjeti BiH

Ann Linde

Predsjedavajuća OSCE-a, ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske, Ann Linde, posjetit će Bosnu i Hercegovinu 4. oktobra 2021. godine.

Predsjedavajućoj Linde u posjeti BiH pridružit će se i predsjedavajuća Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt.

Tokom svoje posjete, predsjedavajuća Linde će sa sagovornicima razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, provedbi ključnih reformi, važnosti pomirenja i izgradnje povjerenja, regionalnoj saradnji, te osnaživanju žena i njihovom učešću u donošenju političkih odluka.

Također će razgovarati o planovima države u sferi integracije u EU, borbi protiv korupcije, reformi izbornog zakona i oporavku od pandemije.

Predsjedavajuća Linde sastat će se i s članovima Predsjedništva BiH, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

U organizaciji Misije OSCE-a u BiH, predsjedavajuća Linde također će se sastati s predstavnicima civilnog društva u BiH i razgovarati na temu žena, mira i sigurnosti, te će se sastati i s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

S Mašom Durkalić, koautoricom knjige #ŽeneBiH i umjetnicom Natašom Konjević, predsjedavajuća OSCE-a će otkriti mural posvećen Mileni Mrazović, prvoj novinarki, urednici i izdavačici u BiH, najavljeno je iz OSCE-a u BiH.