Predsjednica MICT-a Santana: Zločin u Ahmićima simbol je užasa

U selu Ahmići kod Viteza u centralnoj Bosni danas je obilježena 30. godišnjica masakra koji su nad Bošnjacima iz tog mjesta 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubivši više od stotinu civila.

Na komemoraciju je doputovala predsjednica Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala, Graciela Gatti Santana, a u Ahmiće su stigli i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kao i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te poglavar Islamske zajednice Husein ef. Kavazović.

Santana je kazala kako je u ime MICT-a došla odati počast žrtvama i njihovim porodicama. Podsjetila je da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) procesuirao brojne počinitelje zločina u centralnoj Bosni utvrdivši kako je napad na Ahmiće predstavljao krivično djelo ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.

“Ime ovog sela mora se dodati popisu onih mjesta na čiji spomen zadrhtimo od užasa”, kazala je Santana dodajući kako se zločini u Ahmićima nikada ne smiju zaboraviti.

Pripadnici HVO-a napali su Ahmiće u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine. U napadu je ubijeno 116 osoba uključujući 32 žene i 11 djece, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba. Većina kuća u selu minirana je i porušena kao i dvije lokalne džamije.

Zločin u Ahmićima procesuiran je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a bivši dužnosnik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Dario Kordić proglašen je krivim po komandnoj odgovornosti i osuđen na 25 godina zatvora.

Miroslav Bralo osuđen je na 20 godina zatvora, komandant jedinice “Džokeri” Vladimir Šantić osuđen je pred ICTY-em na 18 godina zatvora, a pripadnik HVO Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Pred Sudom BiH za zločine u Ahmićima bivši pripadnik HVO Paško Ljubičić osuđen je na deset godina zatvora.

Bob Stewart, umirovljeni pukovnik britanske vojske koji je 1993. godine komandovao jedinicom UNPROFOR-a čiji su pripadnici prvi ušli u Ahmiće nakon masakra također je tamo bio u nedjelju i pritom na komemoraciji kazao kako ga i danas progone prizori ubijenih civila.

“Nisam mogao vjerovati u ono što sam (tada) vidio”, kazao je Stewart, sadašnji zastupnik Konzervativne stranke u britanskom parlamentu, dodajući kako je došao odati počast žrtvama, ali i pozvati političare u BiH na odgovorno ponašanje kako se zločini ne bi nikad ponovili a zemlji osigurao trajni mir.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je u nedjelju kazao kako je žalosno da za zločin u Ahmićima još nisu osuđeni svi odgovorni pozvavši da se to što prije učini. Kazao je i kako se branitelje BiH pri tome ne smije izjednačavati s onima koji su napadali državu, ali se svaki pojedinačni zločin mora kazniti.

“Nažalost, prijetnja od ponavljanja zločina i genocida nije otklonjena”, kazao je Bećirović dodajući kako se ne smiju potcijeniti prijetnje opstanku BiH koje i danas stižu od nekih političara.

Hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović lično su posjetili Ahmiće 2010. odnosno 2018. godine i tamo odali počast bošnjačkim žrtvama.

Prethodni članakProšle su tri decenije od ratnog zločina u Ahmićima
Naredni članakLejletul-kadr: Noć zbližavanja Zemlje i Neba