Predsjednik Eurogrupe Donohoe pohvalio Hrvatsku zbog ulaganja napora u stabilizaciju ekonomije

Nakon sastanka u Banskim dvorima, u izjavi za medije hrvatski ministar finansija Zdravko Marić naglasio je kako je glavna tema razgovora bila hrvatski put prema Eurozoni i uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj

Paschal Donohoe
Paschal Donohoe

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je ministra finansija Irske i predsjednika Eurogrupe Paschala Donohoea koji je pohvalio mjere koje poduzima Vlada Hrvatske u stabilizaciji ekonomije na putu prema uvođenju eura kao nacionalne valute, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka u Banskim dvorima, u izjavi za medije hrvatski ministar finansija Zdravko Marić naglasio je kako je glavna tema razgovora bila hrvatski put prema Eurozoni i uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Plenković i ministar Marić izvijestili su na sastanku irskog kolegu Donohoea o daljnjem napretku Hrvatske, o mjerama za sprečavanje pranja novca, o boljem upravljanju državnom imovinom, olakšanju uvjeta poslovanja te unapređenju pravosudnog sistema, posebno na području stečajnog i predstečajnog zakonodavstva, kao i o kontroli tečaja, kamatnih stopa, deficita i javnog duga.

Paschal Donohoe pohvalio je dosad ostvarene uspjehe Hrvatske na polju ekonomije, pokrenute s ciljem potpunog ulaska u Eurozonu.

“Cijenim napor koji je uložen kako bi Hrvatska krenula putem ubrzanog oporavka. Znam da se niste morali samo nositi s problemom pandemije, nego i s razornim potresima zbog kojih je ubrzani ekonomski razvoj koje ostvaren zaista vrijedan pažnje”, istaknuo je Paschal Donohoe.

Naglasio je kako će se oporavak i jačanje hrvatske ekonomije nastaviti uz pomoć Evropske unije, s obzirom da je za Vladin Plan oporavka i otpornosti iz EU fondova dodijeljeno 9,9 milijardi eura, rekao je.

Donohoe je poručio kako će ulazak u Eurozonu pozitivno utjecati na smanjenje nezaposlenosti i povećanje standarda hrvatskih građana te utjecati na opću stabilnost hrvatske ekonomije, a kao primjer naveo je Irsku u kojoj se ekonomsko stanje popravilo uvođenjem eura, ocijenio je.

Najavljeno je kako će Paschal Donohoe sutra potpisati Memorandum o razumijevanju između evropskih institucija i Hrvatske koji se odnosi na proizvodnju prvih euro kovanica s hrvatskim simbolima, koji su ranije odabrani.

Donohoe nije htio definirati tačan datum ulaska Hrvatske u Eurozonu, s obzirom na to da je datum s kojim se zasad računa januar 2023. godine.

Od sredine 2020. godine Hrvatska je u deviznom tečajnom mehanizmu ERM II, prije toga ispunila je 19 mjera u 8 različitih područja čime je dobijen pristanak većine zemalja članica o daljnjem napretku Hrvatske u Eurozonu.

Prethodni članakEU se priprema za dolazak migranata iz Afganistana
Naredni članakŠirenje virusa korona: Hrvatska u “crvenoj zoni”