Predsjednik Zoran Milanović sastao se s Draganom Čovićem

Zagreb, Hrvatska - 3. studenoga 2021: Predsjednik Zoran Milanović (L) i Dragan Čović (D) razgovarali su o statusu hrvatskog naroda u BiH te o potrebi osiguranja prava Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH, u skladu s Daytonskim sporazumom ( Dario Andrišek - Anadolu Agency )

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Uredu predsjednika u Zagrebu s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Zoran Milanović i Dragan Čović razgovarali su o statusu hrvatskog naroda u BiH te o potrebi osiguranja prava Hrvata, kako je istaknuto, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH, a što uključuje i “legitimnu” zastupljenost u institucijama i tijelima vlasti BiH, kaže se u saopćenju.

Idući opći izbori u BiH planirani su za oktobar 2022. godine, a predsjednik HDZ BiH Čović ranije je naznačio kako bi ih najveća hrvatska stranka mogla bojkotirati ne izmijeni li se prije toga izborno zakonodavstvo, odnosno ukoliko se Hrvatima ne garantira da će sami moći birati svog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda državnog i entitetskog parlamenta

Također, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Dragana Čovića.

Današnji sastanak uslijedio je nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH, kao i hrvatske Vlade s predstavnicima EU-a, SAD-a i međunarodne zajednice o reformi izbornog zakonodavstva u BiH te važnosti otklanjanja, kako ističu iz Vlade Hrvatske, anomalija koje omogućavaju nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istakao je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je potporu Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona do kraja godine, a kojima će se, navodi, u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.