Predstavljena platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je u utorak platformu za e/m-Potpis i e/m-Pečat koji su namijenjeni tijelima državne i javne uprave, a koji bi trebali komunikaciju državnih službenika i građana pojednostaviti, osigurati i ubrzati.

Iz Ureda navode da je platforma za e/m-Potpise i e/m-Pečate jedinstveno rješenje koje će omogučiti tijelima državne i javne uprave elektronsko potpisivanje i ovjeru dokumenata, a povećat će efikasnost poslovanja i smanjiti troškove dostave dokumenata.

Projekt je finansiran iz Kohezijskog fonda EU, a njegova ukupna vrijednost je preko 22 miliona kuna.

“Ova platforma pruža gotovo rješenje za sva tijela kojima za razvoj elektronskih usluga za građane treba elektronski potpis i elektronski pečat. Upravo ova platforma će omogućiti digitalizaciju, transformaciju postupaka u elektronsku uslugu, a koja se danas provode u papirnatom obliku ili dolaskom na šalter”, navodi se u saopćenju.

Državni sekretar Ureda Bernard Gršić navodi da platforma potiče razvoj usluga koje građani mogu obavljati bez ograničenja radnog vremena, a koja im pruža i sigurnost za korištenje usluga iz vlastitog doma ili s mobilnih uređaja.

“Iznimno mi je drago što je upravo AKD na međunarodnom konkursu izabran za izradu platforme e/m-Potpis i e/m-Pečat. AKD je jedna od najznačajnijih kompanija na području digitalizacije usluga javne uprave u Hrvatskoj”, navodi se Gršić.

Glavni direktor AKD-a Jure Serić ističe da je uvjeren kako će uspješna implementacija ovog projekta značajno doprinijeti daljnjoj digitalizaciji društva i ubrzavanju tog procesa, na korist svih građana.

Navodi se da će implementacija Platforme podržati servise za elektronsko potpisivanje i pečatiranje dokumenata sa svih platformi i uređaja, kao i validaciju tih elektronskih potpisa i pečata.