Pregovori EU oko lijeka za COVID-19 otišli dalje s Merckom nego s Pfizerom

Pilule (Ilustracija Pixabay)

Evropska unija pregovara s kompanijama Merck & Co i Pfizer o potencijalnim ugovorima o nabavci njihovih eksperimentalnih lijekova protiv COVID-19, rekao je evropski dužnosnik, dodavši da su pregovori s Merckom dalje odmakli. 

Obje američke kompanije razvile su antiviralne pilule koje pokazuju obećavajuću djelotvornost u kliničkim ispitivanjima provedenim na odraslim osobama s visokim rizikom od ozbiljnih oboljenja. Pfizerova učinkovitost je na 89, a Merckova na oko 50 posto.

„Traju kontakti s obje kompanije“, rekao je u ponedjeljak Reutersu izvor iz EU-a upoznat s pregovorima, pod uvjetom anonimnosti.

Razgovori s Merckom dalje su odmakli jer je ta kompanija već počela slati potrebne podatke Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), dodao je izvor.

Pfizer tek treba poslati podatke jer su preliminarni rezultati ispitivanja objavljeni tek prošle sedmice, mjesec dana nakon Merckovih.

Glasnogovornik Evropske komisije, koja koordinira pregovore s farmaceutskim kompanijama u ime evropskih država, odbio je komentirati pregovore, a to nisu učinile ni dvije kompanije.

Europski dužnosnici su o nabavci lijekova razgovarali na susretu prošle sedmice, rekao je izvor, dodavši da ih 27 članica želi što prije kupiti, no da želi i garancije da su sigurni.

Zasad je Merckova pilula odobrena samo u Velikoj Britaniji. Oba lijeka daju se pet dana. Po tri Pfizerove pilule uzimaju se ujutro, a tri po noći, dok je kod Mercka režim isti, samo s četiri pilule.

Prethodni članakProtesti na Markovu trgu protiv COVID potvrda
Naredni članakU četvrtak zagrebačka promocija knjige „Breza-94, Bužimska bosanska bitka“