Prema Varšavi 250.000 kuna vrijedna humanitarna pomoć za izbjegle iz Ukrajine

Ilustracija Pixabay

Grad Zagreb odazvao se na apel Varšave te prema glavnom poljskom gradu u ponedjeljak uputio kamion s 250.000 kuna vrijednom humanitarnom pomoći namijenjenoj zbrinjavanju izbjeglih osoba iz Ukrajine u susjednoj Poljskoj.

U pošiljci su dugotrajni prehrambeni proizvodi, pitka voda, deke, madraci, vreće za spavanje, kutije prve pomoći te zaštitna medicinska oprema.

U Heinzelovoj ulici (prostor Stare Zagrepčanke), odakle je kamion krenuo prema Varšavi, zamjenik gradonačelnika Luka Koralet izjavio je da iz Grada i zagrebačkog društva Crvenog križa u koordiniranoj akciji u Varšavu šalju jedan šleper, pri čemu Grad sponzorira i prijevoz.

Napomenuo je da je u ove dvije sedmice od početka ruske invazije iz Ukrajine izbjeglo više od dva i po miliona ljudi, a najveći dio ih je prešao u Ukrajinu.

Slijedom toga, naveo je Korlaet, Varšava se obratila Zagrebu za pomoć u donaciji raznih potrepština kako bi joj u akciji “Grad Gradu” olakšao prihvat izbjeglica, ističući da u gradu u tom smislu već puno rade.

U Hrvatsku dosad ušlo 5.000 ukrajinskih izbjeglica

Izvijestio je kako je dosad u Hrvatsku ušlo 5.000 ukrajinskih izbjeglica koji su po ulasku u zemlju upućeni u distributivne centre u Osijeku, Varaždinu i Gospiću, a potom se distribuiraju u hotele i hostele.

“Jedan dio njih je u Zagrebu – to su motel Plitvice i hotel Pleter u Rakitju, spreman je i Grad mladih od Zagrebačkog holdinga – podružnice Nazor, a isto tako radimo i na pripremi 5. paviljona Zagrebačkog velesajma za eventualni masovniji priliv raseljenih građana Ukrajine”, istakao je.

Direktor gradskog Crvenog križa Petar Penava rekao je da su tu “simboličku pošiljku” pripremili zahvaljujući donacijama fizičkih i pravnih osoba. Nastojali su, dodao je, pokriti sva ona područja osnovnih potrepština, kako bi zadovoljili potrebe za minimumom onoga šta osoba treba imati.

“Nadamo se da ćemo na ovaj simboličan način pokazati kako stojimo uz naše prijatelje iz Poljske i sve one naše prijatelje iz Ukrajine koji su slijedom ovih nesretnih okolnosti raseljeni u susjedne zemlje, a ponajviše u Poljsku – gotovo milion i 600.000 ljudi se trenutno nalazi tamo”, rekao je Penava.

Građane je izvijestio da pakete hrane, higijenske potrepštine te hranu i potrepštine za djecu mogu donositi u prostore Gradskog društva Crvenog križa u Heinzelovoj ulici 66, a više informacija mogu dobiti na broj telefona 01 377 8236 te na mrežnim stranicama Crvenog križa.