Premiership zabranio sponzorske ugovore povezane s vlasnicima klubova

Nogomet (Foto Twitter)

Engleska Premier League izglasala je privremenu zabranu sponzorskih ugovora između klubova i njihovih vlasnika nakon što je u Newcastle kao glavni većinski vlasnik došao saudijski fond PIF.

Mjera koja bi trebala trajati mjesec dana tokom kojih bi se trebale održati rasprave o trajnoj promjeni pravila dobila je potporu 18 od 20 premijeraških klubova na vanrednom sastanku održanom u ponedjeljak navečer.

Newcastle je glasao protiv, a Manchester City je bio suzdržan. Oba kluba postavila su pitanje legalnosti ovakve odluke, navode britanski mediji.

Engleski klubovi strahuju da će sponzorski ugovori sa saudijskim kompanijama omogućiti Newcastleu da zaobiđe pravila finansijskog fair-playa koji je na snazi u Premier League i koji dopušta 105 miliona funti (120 miliona eura) akumuliranih gubitaka u tri godine.

Prošle je sedmice vlasnik Leedsa Andrea Radrizzani tražio jačanje tih pravila kako bi se zajamčilo da svi klubovi “igraju istu igru”.

Premier League je dala zeleno svjetlo 7. oktobra da Newcastle preuzme konzorcij ulagača, zahvaljujući čemu saudijski fond PIF kontrolira 80 posto kapitala. Premier League je objavila da je primila garancije da će se saudijsko kraljevstvo suzdržati od uplitanja u vođenje kluba.