Premijer Plenković sutra po prvi put na obilježavanju Dana antifašističke borbe

Dobro je da se hrvatski premijer po prvi put pojavi tamo na Dan antifašističke borbe i na 80. obljetnicu formiranja prvog partizanskog odreda, prve oružane vojne formacije na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije, kazao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin

Stipe Majić - Anadolu Agency

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i početka NOB-a, izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) i druga izaslanstva položili su cvijeće na groblju Mirogoj u Zagrebu, pri čemu su izrazili zadovoljstvo da će hrvatski premijer Andrej Plenković sutra po prvi put sudjelovati na službenom obilježavanju ovog praznika.

Nakon polaganja vijenca na Mirogoju predsjednik SABA RH Franjo Habulin komentirao je činjenicu da će sutra, na Dan antifašističke borbe, u šumi Brezovica pokraj Siska na obilježavanju po prvi put sudjelovati hrvatski premijer Andrej Plenković.

Habulin je kazao kako je prošle godine donesen novi Zakon o spomendanima i državnim praznicima u kojem je navedeno, između ostaloga, kako Vlada, Sabor i predsjednik Republike Hrvatske suorganiziraju obilježavanje državnih praznika.

„Dan antifašističke borbe jeste državni praznik i ove godine Vlada, nakon 30 godina, po prvi put organizira svečanost u Brezovici. Smatram da je premijer osjetio potrebu da bude u Brezovici, s obzirom da je Vlada organizator. Dobro je da se hrvatski premijer po prvi put pojavi tamo na Dan antifašističke borbe i na 80. obljetnicu formiranja prvog partizanskog odreda, prve oružane vojne formacije na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije”, kazao je Habulin.

Habulin je ocijenio kako su u 30 godina samostalnosti Hrvatske nagomilani brojni problemi vezani uz odnos prema antifašističkoj prošlosti Hrvatske, sudionicima NOB-a i spomeničkoj baštini iz tog vremena.

Dodao je kako smatra da je premijer Andrej Plenković odlučio zaustaviti te procese te kako je njegov dolazak sutra u Brezovicu samo jedan korak u tom pravcu.

Sutra se, na službenom obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici očekuju predstavnici najviših državnih institucija.

Izaslanstva predstavnika Vlade Hrvatske, Grada Zagreba i političkih stranaka cvijeće su položila i na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju, kasnije će položiti cvijeće na Spomen području Dotrščina nedaleko od Parka Maksimir.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakMESIĆ: Milorad Dodik s Draganom Čovićem razbija Bosnu i Hercegovinu
Naredni članakKošarkašice BiH bolje od Hrvatske, protiv Francuske za polufinale Eurobasketa