Preminula Ankica Lepej

Ankica Lepej (Foto Hina)

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, koja je 1998. godine razotkrila tajni račun Ankice Tuđman, izvijestila je u utorak aktivistkinja za ljudska i ženska prava Sanja Sarnavka.

Lepej je oboljela od COVID-19, a godinama se borila i s teškom bolesti.

Lepej je kao uposlenica Zagrebačke banke otkrila hrvatskoj javnosti da supruga bivšeg predsjednika Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Zbog svog otkrića Lepej je ostala bez posla te je protiv nje pokrenut krivični postupak. O svemu tome Lepej je kasnije objavila knjigu.

Vijest o njenoj smrti na Facebooku je komentirala Sarnavka.

“Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga”, napisala je Sarnavka.

Prethodni članakJutarnji list: Vlada spušta PDV na plin na pet posto?
Naredni članakRijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike