Preživjele žrtve Genocida u Ruandi sa zabrinutošću prate situaciju u BiH

Ruanda (Ilustracija Pixabay)

Preživjela žrtva Genocida u Ruandi Freddy Mutanguha, koji je i izvršni direktor Aegis Trusta, poslao je danas iz Memorijalnog centra u Kigaliju video poruku preživjelim žrtvama Genocida u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Reagirajući na prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će se otcijepiti od BiH i na ogromni rizik od nasilja koji to za sobom povlači, Mutanguha je kazao da zajednica preživjelih žrtava Genocida u Ruandi sa zabrinutošću i tugom prati situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Znamo kako je stajati na rubu tog ponora. Vi se suočavate s tim po drugi put u vašem životu. Ruanda je mala država, ali svi vi imate našu podršku”, naveo je, pozivajući sve koji mogu da reagiraju na situaciju u BiH.

Aegis Trust je nevladina organizacija za prevenciju genocida, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja djeluje u Ruandi i širom Afrike. Nedavno su potpisali Memorandum o razumijevanju s Memorijalnim centrom u Srebrenici, nakon što ih je na saradnju pozvao njegov direktor Emir Suljagić.

Organizacija će pokrenuti masovnu zagovaračku kampanju za BiH, pozivajući ljude širom Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope i Amerike da lobiraju kod svojih političkih predstavnika da djeluju odmah.