Produžen rok podnošenja zahtjeva za hrvatsko državljanstvo

Hrvatska putovnica

Hrvatska Vlada u srijedu je na sjednici prihvatila izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu koje se predlažu zbog velikog broja zahtjeva za hrvatskim državljanstvom temeljem zakona koji je stupio na snagu 1. januara 2020. i otežanih uvjeta njihova podnošenja zbog pandemije.

Rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvom po trenutnom zakonu ističe 1. januara 2022. godine, no kako je pandemija mnogima otežala podnošenje zahtjeva sada se rok produžuje za još jednu godinu.

Pandemija je u diplomatskim misijama i konzularnim uredima otežala podnošenje zahtjeva te je veliki broj osoba onemogućen u podnošenju zahtjeva u propisanom roku pa se on produžuje, kazao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatsko državljanstvo porijeklom prema zakonu mogu steći i osobe starije od 21 godine rođene u inozemstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihova rođenja bio hrvatski državljanin.

Isto vrijedi i za osobe rođene od 8. januara 1977. do 8. oktobra 1991. kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.