Prof. dr. Enesu Ljevakoviću dodijeljeno priznanje “Plaketa Muderris Muhamed Seid-ef. Serdarević”

Priznanje “Plaketa Muderris Muhamed Seid-ef. Serdarević” večeras je u Sultan-Ahmedovoj (Čaršijskoj) džamiji u Zenici, dodijeljena prof. dr. Enesu Ljevakoviću, zamjeniku reisul-uleme, fetva-i eminu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i dugogodišnjem profesoru Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu.

“Plaketu Muderris Muhamed Seid-ef. Serdarević” dodjeljuje Muftijstvo zeničko jednom godišnje, domaćim i stranim, fizičkim i pravnim licima, za doprinos u razvoju naučne misli, te za izuzetan dugoročan i kontinuiran doprinos razvoju i afirmaciji Islamske zajednice u cjelini, a prijedlog da dobitnik ove godine bude prof. dr. Ljevaković uputio je Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

– Ovo priznanje je prepoznatljivo i cijenjeno ne samo po tome što nosi ime ovog znamenitog zeničkog i bosanskog alima, već i po dosadašnjim laureatima iz redna poznatih i priznatih alima i pregalaca u oblasti islamskih nauka i misijskog rada kroz strukture Islamske zajednice, svima im čestitam – kazao je ovom prilikom prof. dr. Ljevaković.

Dodao je da ovo priznanje doživljava i kao priznanje “nauci fikha kojom se dugo godina bavim i nauci po kojoj se u značajnom opusu prepoznaje spisateljski, prosvjetiteljski i reformatorski rad efendije Serdarevića”.

– Također, doživljavam ga i kao svojevrsno priznanje djelatnosti iz djelokruga poslova fetva-emina, kojom se, između ostalog, iskazuje opredijeljenost Islamske zajednice da svoju djelatnost i misiju utemeljuje i zasniva na normativnim izvorima islama, u skladu s našom tradicijom i tumačenjem propisa šerijata, uobzirujući propise vremena i prostora u kojima se živi i radi – naglasio je prof. dr. Ljevaković obraćajući se prisutnim na svečanoj akademiji u Čaršijskoj džamiji.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević je istaknuo da je Islamska zajednica – zajednica znanja.

– Naša krunska vrijednost jeste znanje. Stoga je naša obaveza da promovišemo, afirmišemo znanje, između ostalog i na način afirmisanja onih ljudi koji su se svojim intelektualnim, istraživačkim radom dokazali kao autentični nosioci znanja. Živimo u vremenu poremećenih vrijednosti, vremenu gdje se laž podmeće kao istina, neznanje kao znanje, u vremenu gdje broj lajkova na društvenim mrežama određuje nečiju društvenu valjanost, a ustvari, to ne može biti autentična mjera znanja i istine. Svijet ide kako ide, a naša obaveza je da upremo prste u one ljude iza kojih možemo stati, koji predstavljaju autentične nosioce znanja. Prof. dr. Ljevaković je jedan od njih – kazao je muftija Dizdarević.

Večerašnjom svečanom akademijom je i završena manifestacija “Muhamed Seid Serdarević” koja je organizirana povodom 140 godina od rođenja Muhamed-ef. Seida Serdarevića.

– On je jedan od najvećih zeničkih, ali i bosanskohercegovačkih alima, i u tom pogledu smo proveli više značajnih sadržaja. Cilj je osvijestiti značaj i vrijednost alima Serdarevića, te polučiti vrijednosti koje on simbolizira. On simbolizira učenost, znanje, odanost Zajednici – poručio je, između ostalog, muftija Dizdarević.

Na temelju Tezkiretname – programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti, Serdarević spada u prvu kategoriju, u kojoj su uvrštene osobe koje imaju najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednici u Bosni i Hercegovini u cjelini.

Izvor: MINA

Prethodni članakU Islamskom centru Zagreb održano predavanje o temi “Žena u Kur’anu” i predstavljanje istoimene knjige hafiza Benjamina Idriza
Naredni članakANALIZA – Hrvatska u Šengenu od 1. januara: Prednosti i izazovi