Proglašeni pobjednici 27. takmičenja u učenju Kur'ana

U ime organizatora prisutnima su se obratili Halid Jasin iz Katara i predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra hafiz Aziz-ef. Alili, koji je predstavio rezultate takmičenja i istakao kako o kvaliteti učača dovoljno govori činjenica da je 18 takmičara od njih 25 u kategoriji hifza osvojilo više od 95 bodova

S takmičenja (Foto Fena)

Svečanim proglašenjem pobjednika jučer je nakon podne-namaza u Zgrebačkoj džamiji zatvoreno 27. Međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana.

U kategoriji hifza cijelog Kur'ana prvo mjesto osvojio je Sina Tabahi iz Irana kojem je uručena i posebna  nagrada “Fadil Fazlić”, drugo mjesto je Hamza Fahzi iz Malezije, dok je treće mjesto ovojio Ahmed Bešir iz SAD.

U kategoriji hifza 15 džuzeva prvo mjesto je osvojio Muhamed Usama iz Francuske, drugo Malik Bajrić iz Bosne i Hercegovine, a treće Hamdo Solo iz BiH.

Takmičenje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice Zagreb uz podršku s Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Svečanosti su prisustvovavali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija zagrebački akademik Aziz ef. Hasanović, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet ef. Porić, muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin ef. Ćeman, reis u Sjevernoj Makedoniji Šaćir ef. Fetahu, te brojni drugi imami i istaknuti gosti.

U ime organizatora prisutnima su se obratili Halid Jasin iz Katara i predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra hafiz Aziz-ef. Alili, koji je predstavio rezultate takmičenja i istakao kako o kvaliteti učača dovoljno govori činjenica da je 18 takmičara od njih 25 u kategoriji hifza osvojilo više od 95 bodova.

Muftija Hasanović se zahvalio ministru Gajsu bin Mubareku iz Katara koji je prepoznao važnost ovog takmičenja i koji svesrdno podržava takmičenje.

“Ovim takmičenjem mi slijedimo misiju islama, misiju Kur'ana. Ovo je prepoznavanje Islamskog centra u Zagrebu na svjetskoj razini. Blagodat ovog takmičenja je da se ne gleda odakle ko dolazi i koje je nacije. Komisija ocjenjuje kako je ko izrekao Božiju Riječ, a ne kako ko izgleda” kazao je muftija Hasanović.

Takmičarima je čestitao i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Želim čestitati muftiji Hasanoviću, organizatorima, svim hafizima i takmičarima koji su došli u ovu lijepu zemlju Hrvatsku. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović koji je pobjedniku iz Irana uručio priznanja i nagrade.

Prethodna dva dana u Islamskom centru u Zagrebu posjetitelji su imali priliku uživati u učenju Kur'ana od vrsnih učača, njih 34 iz 25 zemalja, a takmičenje se prenosilo i putem You Tube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Članovi ovogodišnje Ocjenjivačke komisije takmičenja bili su: kurra-hafiz mr. Aziz Alili iz Hrvatske, hafiz dr. Mensur Malkić iz BiH, kurra-hafiz Mallala Al-Jaber iz Katara, kurra-hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra-hafiz Fared Oyaleez iz Francuske i hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.