Proizvođači počinju raditi na vakcini za omicron, Rusija vjeruje u Sputnjik

Vakcina protiv virusa korona (Ilustracija Pixabay)

BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson rade na vakcinama koje bi specifično ciljale omicron, ako se pokaže da postojeća nisu učinkovita protiv te nove varijante virusa korona, objavile su te kompanije u ponedjeljak.

Pojava nove varijante pokenula je globalni odgovor, jer u strahu da bi se mogla brže širiti čak i među vakcinisanima vlade uvode zabrane putovanja i druge mjere, prenose agencije.

BioNTech je objavio da je počeo raditi na vakcini za omicron zajedno s partnerom Pfizerom.

Johnson & Johnson također analizira učinovitost svoje vakcine protiv omicrona, istovremeno radeći na specifičnoj vakcini za tu varijantu.

“Počeli smo raditi na osmišljavanju i razvoju nove vakcine za omicron i ako zatreba brzo ćemo krenuti u klinička ispitivanja”, rekao je Mathai Mammen, direktor razvoja u toj farmaceutskoj kompaniji.

Moderni će možda trebati mjeseci da počne isporučivati vakcinu koja djeluje protiv varijante omicron, rekao je izvršni direktor Stephane Bancel za CNBC, dok je Rusija uvjerena da je njena vakcina Sputnjik V učinkovita protiv nove varijante, a u protivnom je spremna proizvesti stotine miliona booster doza.

Bancel je u intervjuu za CNBC rekao da zasad nije poznata učinkovitost vakcine protiv te varijante i da bi se više trebalo znati za otprilike dvije sedmice.

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju vakcine novoj varijanti te da testira veću dozu postojeće booster doze i proučava verzije vakcine za zaštitu od više varijanti.

Rusija je u ponedjeljak objavila da će, bude li potrebno, biti spremna ponuditi booster doze za zaštitu protiv omicrona, no Kremlj je naveo da je nervozna reakcija tržišta na novi soj emocionalne naravi i da se ne temelji na naučnim podacima.

Rusija je prošle godine brzo razvila vakcinu Sputnjik V u dvije doze, a nakon toga i jednokratnu vakcinu Sputnjik Light. Tvrdi da su obje vakcine pokazale visoku učinkovitost u ispitivanjima, ali još uvijek čekaju odobrenje WHO-a.

Rusija je navela da će vakcina, koju je razvio Institut Gamaleya, vjerovatno biti učinkovita protiv omicrona, a u protivnom je spremna proizvesti stotine miliona booster doza.

“Institut Gamaleya vjeruje da će Sputnjik V i Light neutralizirati omicron jer su najučinkovitiji protiv drugih mutacija”, rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) koji je zadužen za izvoz vakcina u inozemstvo.

“Ako modifikacija bude potrebna, što je malo vjerovatno, osigurat ćemo nekoliko stotina miliona booster doza Sputnjika protiv omicrona do 20. februara 2022. godine”, napisao je Dmitriev na službenom Twitter računu Sputnjika V.

Prethodni članakPosljednji pozdrav Franku Williamsu, legendi Formule 1
Naredni članakVečernji list: Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice