Propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona u BiH

Dragan Čović (Foto Fena)

Novi krug pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine u nedjelju je okončan bez konkretnog dogovora, a predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović za neuspjeh je okrivio čelnika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića te je ustvrdio kako sada “apsolutno nema uvjeta” za provedbu izbora planiranih za oktobar.

Nakon četiri dana pregovora vođenih uz posredovanje direktorice pri Službi za vanjske poslove EU (EEAS) Angeline Eichhorst i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja većina sudionika novinarima je jasno potvrdila kako su pregovori propali, pa tako i Čović.

“Apsolutno nema uvjeta da bi se izbori organizirali”, kazao je Čović dodajući kako je tim najviše izgubila  BiH.

Ustvrdio je kako je cilj SDA u startu bio da se ništa ne dogovori nego da ostane status quo, što je opisao kao “brutalni udar na državu” dodajući kako se ipak mora nastaviti dalje, a onima za koje tvrdi da pokušavaju razgraditi BiH poručio je kako u tome nikada neće uspjeti.

Istakao je kako je pet od šest stranaka koje su učestvovale u pregovorima zapravo prihvatilo rješenja koje je nudila međunarodna zajednica, a da je HDZ BiH bio spreman prihvatiti sve opcije kojima će se izbjeći blokiranje vlasti u Federaciji BiH i postupak imenovanja dužnosnika.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović nije govorio za medije, a sadržaj pregovora komentirao je čelnik opozicione stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

“Pregovori su propali. Za bilo kakvu ustavnu i izbornu reformu više nema šanse”, kazao je Konaković dodajući kako je šteta što je odbačen dokument koji je, prema njegovim mišljenju, bio dobra osnova jer je nudio model biranja članova Predsjedništva BiH koji bi garantirao sva prava Hrvatima, a ne bi ograničavao druge, dok bi se brisale etničke odrednice kod biranja zastupnika u Domu naroda državnog parlamenta.

Konaković kao i Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućbost, zaključili su kako sada najviše razloga za slavlje ima srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jer je jasno da će se blokada države propašću pregovora o izbornoj reformi nastaviti.

Eichhorst je novinare podsjetila kako se pregovaralo punih devet mjeseci te je ustvrdila kako je na kraju ponuđen “dobar paket” reformi koji bi ubrzao put BiH ka članstvu u EU. Pojasnila je kako je glavni problem bio to što se HDZ i SDA nisu mogle usaglasiti oko načina konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Stranke se nisu dogovorile i ovo je propuštena prilika”, kazala je Eichhorst dodajući kako je to za žaljenje jer se zbilo u razdoblju velike krize na evropskom kontinentu.

Kazala je i kako vjeruje da bi tehničke preinake Izbornog zakona ipak trebale ići u parlamentarnu proceduru, odnosno usvajanje, iako nema dogovora o političkom dijelu.

Poručila je i kako bi se uprkos neuspjehu pregovora izbori u BiH ipak trebali održati te da će EU na tome insistirati.

Ambasador Murphy kazao je kako građanima BiH mora biti osigurano pravo na funkcionalnu državu u kojoj će njihova prava biti zagarantirana.

“Imali smo elemente dogovora kojima bi se to osiguralo”, kazao je Murphy dodajući kako je poonuđen model koji bi štitio interese Hrvata kod izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda federalnog parlamenta.

“Nažalost, SDA i HDZ BiH to nisu uspjele pretvoriti u razumni kompromis. Previše se razgovaralo o simbolici umjesto o sadržini, a upravo je sadržina ono što građani trebaju”, kazao je Murphy.

Pozvao je političke lidere da nastave tražiti kompromis do kojeg nisu uspjeli sada doći i rekao da međunarodna zajednica ostaje spremna pomoći. I on je kazao kako izbora u oktobru mora biti jer je to predviđeno zakonom, a to je i jasno stajalište SAD.

“Ako neko odluči bojkotirati izbore to ne bi bilo mudro”, kazao je Murphy komentirajući mogućnost da HDZ BiH odnosno hrvatske stranke ne učestvuju na oktobarskim izborima.

Prethodni članakSvodnici u Njemačkoj vrbuju izbjegle Ukrajinke za prostituciju
Naredni članakVečernji list: Nedostaje 2.000 ljekara i 4.000 medicinskih sestara