Protesti pred američkim Vrhovnim sudom koji razmatra pravo na pobačaj

Vrhovni sud (Foto Screenshot)

Stotine ljudi koji podržavaju pravo na pobačaj i njihovi protivnici okupili su se u srijedu ispred američkog Vrhovnog suda koji je započeo saslušanje argumenata u slučaju koji bi mogao poništiti presudu u predmetu Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja je legalizirala pobačaj na nacionalnoj razini.

Suparničke grupe demonstranata stajale su blizu jedna drugoj pokušavajući se nadglasati.

Aktivisti za pravo na pobačaj pjevali su “Šta želimo? Pristup pobačaju. Kada? Sada”.

Protivnici pobačaj nosili su goleme transparente na kojima je pisalo da je “pobačaj ubistvo”, a neki su nosili križeve i svirali kršćansku muziku.

Suci razmatraju zahtjev države Mississippi da se na snagu vrati državni zakon iz 2018. koji zabranjuje pobačaj nakon 15. sedmice trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance.

U odluci u slučaju Roe protiv Wadea, koja je potvrđena 1992. godine, sud je zaključio da savezne države ne mogu zabraniti pobačaj prije nego je fetus sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju ljekara obično između 24 i 28 sedmice trudnoće. Zakon iz Mississippija zabranio je pobačaj puno prije.

Presuda u slučaju Roe protiv Wadea priznala je da ustavno pravo na privatnost štititi žene koje žele izvršiti pobačaj. Sud je u odluci iz 1992. godine, u slučaju “Planirano roditeljstvo jugoistočne Penssylvanije protiv Casey”, potvrdio tu odluku i zabranio zakone koji “nepotrebno opterećuju” žene koje žele izvršiti pobačaj.

Protivnici pobačaja nadaju se da će Vrhovni sud suziti ili poništiti odluku iz slučaja Roe protiv Wadea.

Sud, u kojem konzervativci imaju većinu od šest glasova prema tri, pristao je saslušati taj predmet što nije dobar znak za zagovornike prava na pobačaj, smatra Heidi Sieck, direktorica i suosnivačica projekta za mobilizaciju birača #VOTEPROCHOICE, koji promiče biranje kandidata koji podržavaju pravo na pobačaj.

Protivnici pobačaja ispred Suda kazali su kako očekuju da suci ograniče pravo na pobačaj.

“Samo to što je četvero sudaca odlučilo saslušati slučaj govori vam da žele učiniti nešto s pobačajem i presudom Roe protiv Wadea, bilo da to znači njeno potpuno ukidanje ili ograničavanje u određenoj mjeri”, rekao je Mark Harrington, predsjednik grupe koja se protivi pobačaju Created Equal, u intervjuu u utorak.

Prethodni članakJutarnji list: Milanović 120 puta koristio vojne helikoptere i brodove
Naredni članakSaborska opozicija: Prijedlog budžeta za 2022. godinu nije reformski