Prva faza popisa stanovništva produžena danas do ponoći

Popis stanovništva (Foto Hina)

Glavna direktorica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković kazala je u ponedjeljak da je zbog usporenog rada sistema tokom zadnjeg dana samopopisivanja, koje je trebalo završiti u nedjelju, samopopisivanje produženo do danas u ponoć. 

“Zbog iznimno velikog interesa, jučer je došlo do usporavanja rada sistema. Iz tog razloga donesena je odluka da se samopopoisivanje produži do kraja današnjeg dana, u ponoć”, kazala je Brković na konferenciji za medije te pozvala one građane koji jučer nisu uspjeli popuniti obrazac putem sistema e-Građani, da to učine još danas.

Kazala je da se više od 100.000 građana samopopisalo jučer od 15 sati i tako odbacila tvrdnje novinara da je sistem pao, već istakla da je on bio usporen.

Time se i početak druge faze popisivanja stanovništva prebacuje za jedan dan, pa će popisivači, njih oko 8.000 diljem zemlje, tek od sutra početi sa terenskim obilaskom kuća i stanova. Ipak, cjelokupno trajanje popisa zbog toga se neće produžiti već bi trebao završiti do 17. oktobra.

Do sada se, od početka samopopisivanja, od 13. do 26. septembra, popisalo više od 1.420.000 građana, a Brković je ocijenila da je takav odaziv čak i iznad očekivanja.

Među županijama prednjači Grad Zagreb gdje se samopopisalo preko 50 posto građana, a sve ostale županije, osim Ličko-senjske županije, imaju preko 20 posto samopopisanih građana.

Polovica popisivača i kontrolora nema digitalne COVID potvrde

Brković je kazala i da polovica, odnosno oko 4.000 popisivača trenutno nema COVID digitalnu potvrdu, pa će se za njih osigurati redovito besplatno testiranje brzim antigenskim testom tri puta tjedno.

“Negdje oko 4.000 popisivača i kontrolora (nema COVID potvrdu). Međutim, s terena imamo informaciju da su se određeni popisivači u međuvremenu i vakcinisali, pa će se možda trebati vakcinisati samo prvu sedmicu popisa”, istakla je Brković.

Upitan kako će izgledati terenski popis, kao i što građani trebaju napraviti s kontrolnim šiframa, glavni koordinator za popis Damir Plesac kazao je kako ne postoji unaprijed definiran raspored obilaska kuća i stanova, već da popisivači samostalno raspoređuju svoje radno vrijeme i raspored obilaska.

“Ukoliko popisivač ne nađe nikoga kod kuće, građanima će ostaviti poruku sa svojim kontaktom o vremenu svog sljedećeg dolaska. Cijelo vrijeme dok traje popis, u interesu je popisivača da na vrata pokuca nekoliko puta”, istakao je Plesac.

Dodao je da oni građani koji su se već samostalno popisali, popisne šifre mogu ostaviti i na vratima ukoliko nisu doma, na oglasnoj ploči u zgradi, ali i kod susjede. Moguće je, dodao je, da građani uz popisivača promijene odgovore koje su dali u samopopisu.

Dodao je i da, iako popisivač nema pristup obrascu koji je ispunio građanin, može unijeti popisnu šifru i u napomeni promijeniti odgovor popisivača na određeno pitanje, za što će trebati navesti ime i prezime kao i OIB građanima.

Građani od popisivača slobodno mogu zatražiti COVID potvrde

Brković je kazala i kako građani od popisivača slobodno mogu zatražiti Covid potvrde na uvid.

“Pozivam sve građane da slobodno provjere akreditacije popisivača, kao i njihove COVID potvrde prije nego što ih puste u kuću”, istaknula je Brković.

Naglasila je i da će popisivači imati službenu akreditaciju Državnog zavoda za statistiku, s njihovim logom te logom popisa stanovništva, nosit će maske i majice s tim logom te će imati prijenosne računare.