Prvi humanitarni konvoj iz Hrvatske krenuo za Tursku

Kamioni Civilne zaštite, Caritasa i Hrvatskog Crvenog križa (HCK) prevoze različitu pomoć stradalima koji su u potresu ostali bez domova, a riječ je, kažu u HCK-u, tek o prvoj rundi pomoći.

“U vrlo kratkom vremenu nakon odluke Vlade, pripremili smo šatore, deke, vreće za spavanje, grijalice i hranu. Imamo sedam šlepera, pet koji prevoze pomoć na temelju odluke Vlade, dva su iz Caritasa i jedan kamion Hrvatskog Crvenog križa”, izjavio je novinarima direktor Civilne zaštite Damir Trut na ispraćaju konvoja u Jastrebarskom.

Republici Turskoj hrvatska Vlada šalje materijalnu pomoć u  hrani, šatorima, krevetima, vrećama za spavanje, dekama, grijalicama te medicinskoj i sanitetskoj opremi, u ukupnoj vrijednosti 819.601,50 eura.

Uprava Civilne zaštite organizira transport šlepera do Ankare, a nakon što iskrcaju pomoć vraćaju se u Hrvatsku. Procjena je da put neće trajati duže od 24 sata, kaže Trut.

Prvi humanitarni konvoj za Tursku, stambeni moduli za Siriju stižu morem

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt rekao je da HCK šalje pomoć manjim kamionom kako bi se mogli probiti do centra zbivanja u Gaziantepu, gdje će na terenu stupiti u kontakt s jedinicama Crvenog polumjeseca.

“Fascinantno je da Crveni polumjesec u ovom trenutku prehranjuje 1,7 miliona ljudi na dnevnoj bazi. Mi smo se u Sisačko- moslavačkoj županiji u najgorim trenucima brinuli za oko 20.000 ljudi”, dodao je Markt.

Istakao je da je to prvi humanitarni konvoj koji Hrvatska šalje u Tursku te je izrazio zadovoljstvo što su se u njemu zajednički okupili Caritas, Civilna zaštita i HCK.

“Pokazujemo jedinstvo koje smo pokazivali u najtežim situacijama tokom potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji”, poručio je Markt.

Okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatskog Caritasa msgr. Bože Radoš.

“Caritas ide s dva kamiona s pomoći u vrijednosti 174.00 eura. Odredište im je Adana u Anadoliji”, rekao je Radoš. Dodao je i da Hrvatski Caritas traži načine za dopremu deset stambenih modula u Siriju, a najvjerovatnije će ih prevesti morskim putem.

Istakao je i da se Hrvatski Caritas od početka uključio u pomoć te je već u ponedjeljak otvoren humanitarni telefon, a u utorak i račun u banci gdje se mogu uplaćivati donacije.

“Imali smo 32.000 poziva na našem humanitarnom telefonu, te je oko 45.000 eura prikupljeno. Hrvatska biskupska  konferencija za Tursku i Siriju izdvojila je ukupno 100.000 eura”, dodao je Radoš.

Na ispraćaju konvoja bio je i turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Prethodni članakU srijedu posljednji ispraćaj Miroslava Ćire Blaževića
Naredni članakTelekomi iz Hrvatske: Besplatno komuniciranje prema svim mrežama u Turskoj i Siriji