Put zemalja zapadnog Balkana ka EU je usporen, ali nema alternativu

Balkan Integration Forum 2021

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovali su danas na Balkanskom integracijskom forumu 2021, koji je počeo jučer u Podgorici temom “Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan – Izlaz iz pat pozicije”.

Komšić i Džaferović učestvovali su na trećem panelu o temi “Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na Zapadnom Balkanu”.

Kako je istaknuto na početku panela, proces proširenja Evropske unije je zastao proces, skinut je s agende koja bi trebala biti aktivirana u odnosu na ono što se događa danas na Blakanu.

To je donijelo i regresiju u odnosima na Zapadnom Balkanu, a EU sada je postala svjesna onoga što se događa zbog nedjelovanja i otvaranja prostora drugim destabilizirajućim faktorima.

“Politika dvostrukih standarda sve više uzima maha, postavljaju se sve veći uvjeti i to dovodi u situaciju da ono što je EU put ima sve manju privlačnost nego je to bilo prije 10 ili 15 godina”, navedeno je.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na početku panela kazao je da EU treba jasno kazati da li ne želi zemlje Zapadnog Balkana u svom članstvu, ali i bez toga nema ozbiljne alternative jer bi zemlje zbog sebe trebale usvajati EU vrijednosti u svoje pravne sisteme.

Predsjedavajući Komšić kazao je da se ne kaje što je stao iza građanskih vrijednosti jer su to u suštini životne vrijednosti gdje pojedinac treba biti u središtu što je i u centru evropskih vrijednosti, država članica EU, zbog čega smatra da je taj princip jedini pravi za BiH.

Ističe da se vječni konflikti i priče o tome mogu prevazići vraćanju na načelna rješenja onoga na čemu funkcionira evropska demokratija za koju kažemo da je napredna, a to je da je pojedinac u centru administrativnog i društvenog sistema.

Osvrnuo se na aktuelne pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH, kazavši da nema mnogo povjerenja u taj proces na način kako se to sada čini od onih koji od BiH očekuju izmjene i postavljaju to kao vrstu uvjeta za napredak.

“Međunarodna zajednica odstupa od svojih javnih politika, a to je implementacija pet presuda Evropskog suda za ljudska prava odnosno davanja prava pojedincima, a ne kolektiva”, stava je Komšić.

Na pitanje da li su SAD i EU prepustile Zapadni Balkan drugim alternativama, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kaže da ne misli tako jer su oni uradili mnogo, zaustavili su rat, uspostavili mir i pomogli brojne reforme.

“Stoga ne možemo na osnovu samo trenutne situacije i očekivane angažiranosti izvući takve zaključke”, dodao je Džaferović, ponovivši da je geostrateška i geopolitička konfiguracija na Zapadnom Balkanu završena i proces raspada Jugoslavije je okončan.

Sada imamo, kaže Džaferović, države koje imamo zbog čega je uvjeren da neće doći do promjene granica, razmjene teritorija ili formiranja drugih država i ostalo je da one grade svoj EU put i svoj NATO put u koje spada i BiH.

Kaže da je izgradnja efikasnih i funkcionalnih država adaptiranje u sistem država EU, a to su vladavina prava, borba protiv korupcije te osiguranje svakom čovjeku jednakih prava što je u suština EU konvencije i to je pravi put.

“Ipak mislim da EU prije svega nije dovoljno angažirana na Zapadnom Balkanu i mnogo više bi se trebale angažirati kao i SAD jer je budućnost ovog regiona kada je u pitanju međunarodna pomoć djelovanje na liniji Washington-Brisel i to je veoma važno kada je u pitanju BiH”, stava je Džaferović.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, koji je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ocijenio je danas da proces proširenja ide sporije nego su se svi nadali.

Kao opravdanje za to naveo je probleme s kojima je EU posljednjih godina unutar sebe suočena poput migrantske krize, ali naglašava da ne može biti alternative članstvu u EU.

Dvodnevna konferencija, koju organizuju Evropski pokret u Crnoj Gori i Fondacija “Friedrich-Ebert-Stiftung”, počela je jučer panelom “Izazovi za EU i evropske integracije i Zapadni Balkan”, a na panelu su učestvovali gradonačelnici Podgorice, Rijeke, Tirane i Sarajeva.

Prethodni članakItalijanska policija otkrila bandu koja je krivotvorila potvrde o vakcinaciji
Naredni članakPremijer Plenković čestitao Hanuku