R u uglu ekrana – novi pravilnik o označavanju televizijskih repriza

Televizor (Ilustracija Pixabay)

Vijeće za elektroničke medije (VEM) uputilo je u javno savjetovanje pravilnik po kojem se televizijski nakladnici obvezuju da reprizne emisije u programu označavaju slovom R u uglu ekrana, te se propisuje i kada se treba istaknuti oznaka “SNIMKA” i “ARHIVA”.

“Reprize audiovizualnog programa koji u sebi sadrže elemente interakcije s gledateljima i/ili poziv gledateljima na akciju, ili ih na drugi način mogu dovesti u zabunu u pogledu vremena izvornog emitiranja – reality show i druga takmičenja s pozivom na glasanje, interaktivni kvizovi, učestvovanje gledatelja telefonskim putem  ili putem društvenih mreža, rasprava o političkim i/ili društvenim temama i slično – uvijek se označavaju kao repriza”, ističe se u novom pravilniku.

Dodatno se objašnjava da se reprizno emitiranje označava grafičkom oznakom, slovom R u gornjem lijevom ili desnom uglu ekrana, primjerene veličine, bez efekata transparentnosti ili sjenčanja.

S druge strane, na isti način oznakom “ARHIVA” obvezno se trebaju označiti audiovizualni sadržaji čiji se dijelovi ponovno objavljuju kao dio novih emisija, a mogu se povezati s aktualnim događajima ili ilustriraju neki aktualni događaj, i to tokom cjelokupnog trajanja tog dijela emisije ili priloga.

Snimka sportskog događaja koja se emitira kao odgođeni premijerni prijenos izjednačena je s premijernim prikazivanjem, a označava se riječju “SNIMKA”, ističe se u pravilniku VEM-a.

Najave i raspored programa na teletekstu, e-vodiču programa, internetu i u drugim oblicima komuniciranja za serijski program obavezno mora sadržavati redni broj epizode i sezonu serije, a ponovno objavljivanje individualnih muzičkih spotova, odnosno pjesama, ne smatra se reprizom.

Pravilnik je upućen u javnu raspravu koja će trajati do 13. januara.