Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a: Bošnjaci neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi

Ramiz Salkić (Foto Fena)

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, reagirajući na jučerašnju sjednicu i usvajanje zaključaka NSRS-a, kazao je da su Bošnjaci u bh. entitetu RS zabrinuti nedjelovanjem pravosudnih institucija, ali i međunarodne zajednice, na zaustavljanju tih antiustavnih i separatističkih aktivnosti.

“Zaključci NSRS-a koji su usvojeni na jučerašnjoj sjednici nastavak su kontinuiteta antiustavnog djelovanja entitetskih organa i pojedinaca na provođenju separatističkih aktivnosti s ciljem podjele Bosne i Hercegovine, ugrožavanja mira i izazivanja oružanih sukoba”, kazao je Salkić.

Krajnje je vrijeme, dodao je, da se zaustavi ratnohuškačka i separatistička politika entitetskih organa i dijela predstavnika bosanskih Srba.

Ovakvo ponašanje i postupci, istakao je, u potpunosti podsjećaju na aktivnosti pobunjenih bosanskih Srba 1991. godine koje su poduzimali na rušenju ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i kasnije činjenju ratnih zločina i Genocida nad Bošnjacima.

“Ukoliko izostane adekvatna reakcija pravosudnih institucija i međunarodne zajednice na sankcioniranju entitetskih organa i pojedinaca oni postaju saučesnici u ovom procesu i dijele odgovornost za sve ono što se u budućnosti bude dešavalo u Bosni i Hercegovini”, naveo je Salkić.

To će biti, dodao je, jasna poruka žrtvama Genocida i drugih teških ratnih zločina, koje je počinila vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba, da je BiH, kako je kazao, ponovo prepuštena sama sebi i svojoj reakciji i odgovoru na stanje koje se nameće.

“Mi očekujemo vašu konkretnu i jasnu reakciju na zaštiti mira i ustavnog poretka, ali u isto vrijeme trebate znati da Bošnjaci u ovom entitetu neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi. Zbog toga je na vama historijska odgovornost da spriječite Milorada Dodika i entitetske organe, koji su u službi njegove separatističke politike, da ugroze mir i stabilnost, te svojim djelovanjem izazovu oružani sukob po uzoru na ratnog zločinca Radovana Karadžića”, stoji u saopćenju Kabineta potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića.

Prethodni članakPlenković: U BiH idem s porukom o cjelovitosti BiH i potrebi dijaloga
Naredni članakTurska odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH