Raspršivanje velikosrpskih fantazija: Schmidt zvanično preuzeo OHR

Novoimenovani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt stigao je prije dva dana u Bosnu i Hercegovinu, a danas je zvanično preuzeo i ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, naslijedivši na toj poziciji Valentina Inzka.

Schmidt je prvo posjetio Grad Mostar gdje se sastao sa gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem, kao i sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Mostara Salemom Marićem.

Nakon toga, visoki predstavnik se zaputio prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje je zvanično jutros i preuzeo mandat.

Schmidt je danas posjetio sarajevsku Vijećnicu gdje ga je ugostila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

– Visoki predstavnik je bio u kurtoaznom posjetu gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić – naveli su iz OHR-a.

Schmidt je izabran za novog visokog predstavnika 27. maja ove godine, uz protivljenje Rusije. Njegov izbor izazvao je burne reakcije, a održana je i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a s ciljem da se njegov izbor spriječi i zatvori OHR. Ova odluka koju su inicirale Rusija i Kina nije prošla.

Uoči stupanja na funkciju, Schmidt je imao oštre poruke. Među njima je i ona koju je izgovorio na Dubrovnik Forumu.

“Ako pogledamo Bosnu i Hercegovinu vidjet ćemo da se ne radi o većini ili manjini nego se radi o tri konstitutivna naroda i ostalima. Danas ako bismo pogledali na Dayton imali bismo ideje da neke članke napišemo drugačije ili da imaju drugačije opcije. Ali, tako je kako je. Istovremeno, prilično je jednostavno za one koji imaju fantazije da bi bilo dobro mijenjati granice. Ili imaju fantazije da kreiraju nove zemlje rekao bi im da je gotovo. Vrijeme je da se opredijelimo za stabilnost i da se ponašamo prema ljudima onakvima kakvi su”, kazao je Schmidt.

Poruka onima koji žele istresti bijes

U intervjuu za Deustche Welle na nedostatak podrške Rusije i najavljene opstrukcije iz RS kazao je kako je kao političar koji je u politici 30 godina, naviknut i zna kako raditi i ophoditi se s proturječnim, suprotnim ili drugačijim mišljenjima.

“Svima onima, koji se sada pokušavaju pozicionirati ili možda žele istresti svoj bijes, želim reći da sam relativno iskusan i da sam štošta doživio. To će sigurno dovesti do toga da ne posustanem i ne izgubim volju u zalaganju za BiH. I da je moj zahtjev i apel da razgovaram sa svima. Odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (op.red.: Vijeće sigurnosti je 23.7.2021. odbacilo zahtjev Rusije, koji je podržala i Kina, za usvajanjem rezolucije kojom se traži ukidanje OHR-a.) znači jačanje pozicije visokog predstavnika i njegovih ovlasti. To mi daje dobru osnovu da, nakon što stupim na funkciju visokog predstavnika, obavljam svoju dužnost onako kako je shvaćam i na temelju nadležnosti koje mi je dodijelila međunarodna zajednica”, naglasio je.

Podrška PIC-a

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a u oglasili su se jučer saopćenjem za javnost u kojem su naglasili svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni 5 ciljeva i 2 uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije. I protiv ovog zaključka je bila Rusija.

– Retorika i postupci koji podrivaju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabiliziraju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta – saopćeno je.

Revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, su neprihvatljivi, smatraju ambasadori PIC-a.

– To je u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH. Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH – ističe se u saopćenju.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju vlasti da se suzdrže od destabilizirajućeg ponašanja i pozivaju sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se fokusiraju na podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove zemlje i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava.