Raste zabrinutost zbog nove varijante virusa korona

Medicinski radnik (Ilustracija Pixabay)

Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom virusa korona B.1.1.529 u zemlji, dok Evropska komisija u petak najavljuje da će limitirati zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje vanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante B.1.1.529.

Naučnici NICD-a su objavili da se radi o varijanti COVID-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za veliki porast broja zaraženih. “Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost”, rekao je virolog Tulio de Oliveira na vanrednoj konferenciji za novinare.

Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, “ima jako veliki broj mutacija i izaziva skok zaraze”, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao “varijantu koja se prati”. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, je kazala da im je za sada na raspolaganju manje od sto sekvenci genoma spomenute varijante.

Trebat će nekoliko sedmica da se odluči da li će B.1.1.529 postati “varijanta od interesa” ili “varijanta koja izaziva zabrinutost” te će joj se dati grčko ime poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih vakcina i lijekova.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

Izrael i Velika Britanija su odmah uvele ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Velika Britanija ukida letove iz JAR-a, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

U cijeloj Africi je vakcinisano svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom vakcinisano oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 miliona zaraženih i 89.657 umrlih.

John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije je kazao da je cilj postići 70-postotnu procijepljenost na kontinentu.

No, bez obzira na gotovo nikakvu procijepljenost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodnu sedmicu pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto.

Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinentu do sada zabilježeno oko 8,6 miliona slučajeva zaraze od kojih je 220.000 bilo fatalno.

Prethodni članakVečernji list: Prijete tužbe zbog kutija prve pomoći
Naredni članakZuko Džumhur o sebi: “Ja sam ti čuveni bježač, bježim i slavim bijeg i bježanje”