Reis Husein ef. Kavazović: Hrvatska se miješa u unutrašnja pitanja BiH

Reis Husein ef. Kavazović (Foto Anadolija)

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reis Husein ef. Kavazović, rekao je u nedjelju da se Republika Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja BiH i da tražeći izmjene Izbornog zakona u susjednoj državi nastavlja politike koje su dovele do brutalne agresije na BiH tokom 1990-ih.

“Danas smo svjedoci političkih pritisaka na političkoj sceni u BiH od strane onih istih politika koje su devedesetih godina prošlog stoljeća izvršile brutalnu agresiju na našu zemlju”, rekao je vjerski poglavar Islamske zajednice u BiH.

“Pitanje Izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u BiH”, dodao je reis Kavazović na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu.

Istakao je da su pritisci na Bošnjake popraćeni uvredama s najvišeg vrha države i pri tome spomenuo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Kavazović smatra kako BiH treba bolje zakone, no da njih trebaju donositi njeni politički predstavnici bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije.

Naglasio je kako se Islamska zajednica zauzima za jednakost građana bez obzira na nacionalno porijeklo.

“Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život naše zemlje, ovu zadaću trebaju razumijeti kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza”, rekao je Kavazović.

Predstojeće izbore u zemlji je ocijenio prevažnim i pozvao muslimanske vjernike da glasaju za kandidate koji će “biti u stanju izdržati politički pritisak”.

Službeni Zagreb uporno ističe da Izborni zakon omogućava da Bošnjaci preglasavaju Hrvate birajući im člana kolektivnog predsjedništva države i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda, čime se, prema njihovim riječima, “krši Daytonsko-pariški mirovni sporazum kojem je Hrvatska supotpisnica”.