Rekordna zaraza virusom korona u BiH: U Hercegovini omicron, u ostatku delta soj

Sarajevo (Ilustracija Pixabay)

Bosna i Hercegovina u utorak je ponovno oborila rekord s 3.342 novozaražena, što je najveća dnevna bilanca od početka epidemije virusa korona, čiji omicon soj dominira u Hercegovini, a delta soj u ostatku države. 

Od 7.529 testiranih u zadnja 24 sata, prisustvo virusa SARS-CoV-2 potvrđeno je kod 3.342 osoba, dok je od posljedica COVID-19 preminulo 39 pacijenta, izvijestile su entitetske zdravstvene službe.

Od početka epidemije virusa korona u BiH službeno je potvrđeno 321.034 osoba koje su bile zaražene, dok je preminulo njih 13.888.

Epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona dr. Andrea Jurić izjavila je u utorak kako rezultati testiranja pokazuju da je na području Hercegovine gotovo u cijelosti riječ o omicron varijanti, dok u ostatku države još dominira delta soj.

“Hercegovina je trenutno pod najjačim pritiskom, dok će takva situacija u sjevernijim područjima BiH uslijediti tek u predstojećem razdoblju”, rekla je dr. Jurić.

Ona očekuje da bi uskoro broj zaraženih trebao biti u opadanju. Ocijenila je da omicron varijanta daje blažu kliničku sliku kod pacijenata, zbog čega su sada na većem udaru domovi zdravlja, dok su bolnice manje opterećene.

BiH je druga zemlja u Evropi po smrtnosti od virusa korona, dok se mjere za suzbijanje epidemije rijetko gdje primjenjuju.

Prethodni članakRijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike
Naredni članakVečernji list: Nizozemci i Turci bi Banske dvori obnovili za 124,7 miliona kuna