Rijaset Islamske zajednice u BiH o Dodikovim izjavama: Njemu trebaju konflikti jer se tako pokušava održati na vlasti

U saopćenju se podsjeća da je Dodik, kako to prenosi agencija Srna, u svom političkom obračunu s neistomišljenicima iznio nekoliko optužbi na Islamsku zajednicu kazavši da je stranka koju je osnovao "pokojni otac" Bakira Izetbegovića "u suštini nastala u džamiji, te da se tamo i dan-danas regrutira članstvo"

Ured za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagirao je danas povodom izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima je, kako je navedeno, iznio niz optužbi na račun Islamske zajednice, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se podsjeća da je Dodik, kako to prenosi agencija Srna, u svom političkom obračunu s neistomišljenicima iznio nekoliko optužbi na Islamsku zajednicu kazavši da je stranka koju je osnovao “pokojni otac” Bakira Izetbegovića “u suštini nastala u džamiji, te da se tamo i dan-danas regrutira članstvo”.

Također je, prema istom izvoru, kazao da su “Bakiru džamije i danas govornice s kojih se šalju partijske i političke poruke”, te da “džamija u BiH određuje pobjednika među bošnjačkim političkim tijelom”.

“Nemamo namjeru polemizirati s čovjekom koji javno i na sve načine nastoji omalovažiti i urušiti državu i to kao član njenog Predsjedništva, iz čijeg budžeta uredno prima visoku platu i s čovjekom koji svoje političko i javno djelovanje temelji na lažima, uvredama, podmetanjima i na stalnom izazivanju konflikata, mržnje i netrpeljivosti među ljudima, atakujući na dostojanstvo i ugled ljudi i čitavih naroda. Ovog puta je ponovo meta bila Islamska zajednica. Dodik je optužio Islamsku zajednicu da je tek servis stranke koju je osnovao ‘pokojni otac’ Bakira Izetbegovića i da se u njenim vjerskim objektima, džamijama, i danas regrutira članstvo te stranke”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako se Islamska zajednica ne bi obazirala niti reagirala na ono što u paničnom strahu od odgovornosti za sve što radi i govori ovaj bahati političar – jer njegove riječi se odavno ne uzimaju za ozbiljno – već to radi iz obzira prema građanima BiH.

“Svjesni smo kako Dodiku trebaju konflikti, jer je to jedino što može ponuditi i jedino na osnovu čega se pokušava održati na vlasti. Ali se moramo osvrnuti na Dodikovu izjavu kako se ‘u BiH najčešće dizala buka zbog stavova Islamske vjerske zajednice’. Stavovi Islamske zajednice u BiH uvijek su bili staloženi, uravnoteženi, tolerantni, uviđavni i utemeljeni na činjenicama, sve u cilju smirivanja stalnih tenzija koje proizvode ovakvi bahati političari. Ako je neko dizao buku zbog njenih stavova, to su zapravo bili oni koji su uzurpirali imovinu Islamske zajednice, porušili njene objekte, koji brane i veličaju ratne zločince koji su ubili 115 imama i skoro doveli do nestanka Islamske zajednice na velikom dijelu BiH. Dobre odnose među građanima i narodima remete oni koji godinama provode diskriminaciju nad Islamskom zajednicom u BiH blokirajući samo njoj potpisivanje ugovora s državom. Oni koji su u dijelu BiH u sekularne institucije entiteta uveli vjeru i vjerske obrede kao faktor isključivanja i diskriminacije svih onih koji ne pripadaju dominantnoj vjeri ili crkvi”, dodaje se u saopćenju.

Ističe se kako je posebno interesantan Dodikov stav, u kojem (prema istom izvoru) kaže “ako postoji vjerska zajednica s čije adrese se ovdje pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga”.

“Milorad Dodik pokušava na ovaj način da svoj nacionalizam i šovinizam prenese na teren vjerskih zajednica u BiH koje, uprkos ovakvim radikalno-nacionalističkim politikama i političarima, ipak sarađuju i pokazuju da građani ove zemlje mogu živjeti u miru i toleranciji”, zaključeno je u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Prethodni članakOtvoren poziv za učešće u mentorskoj mreži bh. dijaspore
Naredni članakKuba prva u svijetu protiv korone vakciniše i djecu od 2 do 11 godina