Rijeka uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike

Marko Filipović (Foto Hina)

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je u utorak da Grad Rijeka nastavlja s opsežnim socijalnim programom i uvodi nove mjere za poboljšanje demografske slike u Rijeci, a cjelokupni socijalni program ove godine iznosi ukupno 24 miliona kuna.

“Svjesni smo demografske situacije koja je zadesila Rijeku, Hrvatsku i sve zemlje koje su ušle u EU”, rekao je na svom kolegiju gradonačelnik Filipović.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski naveo je da je lokalna uprava posljednjih godina mnogo ulagala u niz aktivnosti kojima se nastojalo utjecati na promjenu negativnih demografskih trendova. To su, između ostalog, gradnja stanova po modelu poticane stanogradnje, ulaganje u dječije vrtiće, produženi boravak u školama, pa i modernizacija javnog prijevoza.

Novost je dvostruko povećanje novčane potpore građanima za opremu novorođenčeta. Tako će u ovoj godini roditelji prvog djeteta dobiti jednokratno 3.000 kuna, za drugo dijete u porodici 4.000, a za treće i svako daljnje po 6.000 kuna, dodao je.

Mjere vezane uz socijalni program kojima se pokušava pozitivno utjecati na demografske trendove u gradu, predstavila je pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković. Među njima su poklon bon za nabavu opreme za novorođenče od 2.000 kuna kojeg mogu dobiti korisnici socijalnog programa, oni s nedovoljnim primanjima, roditelji invalidi iz Domovinskog rata i samohrani roditelji. Te kategorije kao i udomitelji mogu ostvariti pravo potpunog pokrića mjesečnog troška za jaslice ili dječiji vrtić, a primateljima doplatka za djecu se iz gradskog budžeta podmiruje 30 posto pune mjesečne cijene.

Redovni učenici i studenti, djeca smrtno stradalih, nestalih ili zatočenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te korisnika socijalnog programa dobit će u ovoj godini novčanu pomoć po 1.000 kuna, rekla je.

Mušković je navela još nekoliko mjera vezanih uz socijalno ugrožene starije građane, potom podmirenja dijela troška električne energije i poklon bona za kupovinu električnog uređaja za domaćinstvo za socijalno ugrožene. Za sve te mjere su u riječkom gradskom budžetu za 2022. godinu namijenjena sredstva u iznosu od 12 miliona kuna.

Cjelokupni socijalni program iznosi 22 miliona kuna, a još dva miliona budžetskih kuna se odnosi na programe i projekte vezane uz socijalnu skrb, izvijestila je Mušković.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je rekao da je u 2021. bilo 6.619 korisnika gradskog socijalnog programa, a ostvarili su 13.347 različitih prava, u skladu s mjerama gradske uprave.

Prethodni članakPreminula Ankica Lepej
Naredni članakRekordna zaraza virusom korona u BiH: U Hercegovini omicron, u ostatku delta soj